Tech

Hogyan segítenek a vadkamerák a természetvédelemben?

Legyen szó bár falopásról vagy ritka állatfajok megfigyeléséről, a vadkamerák óriási segítséget nyújthatnak a természetvédelmi szakembereknek is.
Puma Puma egy kameracsapda felvételén (Forrás: businessinsider.co.id)

A vadkamerák használata ideális módja az állatok megfigyelésének, hiszen ezzel szinte egyáltalán nem zavarjuk őket – ez pedig különösen fontos tényező akkor, ha az emberi zavarása érzékenyen reagáló fajokról van szó. A hazai védett fajok közül a fekete gólyák és a hiúzok például csak a legérintetlenebb területeken „hajlandóak”, illetve képeket megmaradni, így ezeket az állatokat egy idő után még a kutatási célzattal történő zavarás is érzékenyen érintené. Hagyományosan például szőrcsapdával, illetve az ürülék elemezésével lehet információhoz jutni az ilyen állatokról, a modern technológia azonban lehetővé teszi, hogy kameracsapdák segítségével is többet megtudhassnak a szakemberek az ilyen állatokról.

A kamerákat általában a fákon, illetve egyéb tereptárgyakon helyezik el úgy, hogy a területen valamilyen a vizsgálni kívánt faj számára „vonzó” környezeti tényező is legyen – így például ivóvíz, természetes sóforrás, vagy akár olyan élelem, amit a kutatók helyeznek el mintegy „csaliként”.

Mivel az ilyen kamerák a nap minden órájában működésben vannak, így széleskörűen vizsgálható nem csak egy-egy faj jelenléte a területen, de annak életmódja, a napszakokhoz kapcsolódó aktivitása is – ráadásul anélkül, hogy valakinek „őrt kellene állnia”.

Ahhoz, hogy csak a megfelelő állatokról készüljön felvétel, általában automatikus mozgásérzékelővel szerelik fel a vadkamerákat – kicsit olyan ez, mint amikor egyes lámpák automatikusan felkapcsolnak, ha mozgást érzékelnek. A kamera megfelelő működéséhez egy úgynevezett PIR mozgásérzékelőre van szükség, amely az egyes, a területen jelen lévő állatok infravörös sugárzás formájában jelentkező hőmérséklet változásait érzékeli. A felvételek elkészítéséhez természetesen valamilyen világításra is szükség van – ez általában vagy LED-es, vagy „normál fényű”, vakuszerű lehet. Utóbbival egészen „élvezhetőek” is lesznek az elkészült képek, de az állatokat ezzel megzavarhatjuk.

Az elmúlt években a vadkamerák egészen érdekes módon bizonyították be, hogy az erdők védelmére is alkalmasak: nem egyszer sikerült a segítségükkel lebuktatni az illegális fatolvajokat. Igaz ugyan, hogy máskor a fával együtt az értékes vadkamerákat is elemelték a tettesek...

Az alábbi összeállítás azt szemléltei, milyen érdekes, különleges állatok figyelhetőek meg hatékonyan kameracsapdával.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen