Tech

A tudósok szerint bár sok hivatás megszűnhet 2035-ig, akadnak, melyek felvirágozhatnak

Ausztrál tudósok megpróbálkoztak annak „megjóslásával”, hogy vajon mely hivatások virágozhatnak majd fel az elkövetkezendő években, s melyek lehetnek azok, amik hanyatlásnak indulnak.
Magántanár Valószínűleg a magántanárok is keresettek lesznek még jó ideig (Forrás: nydailynews.com)

A CSIRO szerint a jövőben a távirányítással működő járművek irányítói, valamint a személyi egészség-tanácsadók, „társalkodónők” is népszerű szakemberek lehetnek majd. Kiemelték, hogy míg sok, jelenleg élő hivatás a jövőben a gépek, robotok térnyerésével kikophat, eltűnhet, illetve hanyatlásnak indulhat, addig azok a feladatok, amelyek az emberi kreativitást, illetve az érzelmi intelligenciát, társas megnyilvánulásokat helyezik előtérbe, reneszánszukat élhetik majd.

A tudósok szerint ugyanis a jövőben – noha akadnak kifejezetten társasági robotok is – nem valószínű, hogy az emberek a robotokkal bármilyen érzelmi, szociális kapcsolatba léphetnének – ehelyett valószínűbbnek tűnik, hogy míg a robotokat eszközként használják, továbbra is nagy szerep juthat az emberek közötti kapcsolatoknak.

Ezen kívül amíg több, kevésbé összetett munkát a jövőben már a robotok, önvezető autók is elvégezhetnek, addig a gépek koordinálására továbbra is szükség lesz olyan emberekre, akik képesek összehangolni az egyszerűbb feladatokat végző gépeket.

Újabban az önfoglalkoztatók, szabadúszók tevékenysége is egyre nagyobb népszerűségnek örvend Ausztráliában – a művészeket, kézműveseket, személyi edzőket, idősgondozókat, gyermekfelügyelőket, különböző magántanárokat ugyanis továbbra is keresik. Ráadásul a szabadúszók esetében előnyt jelent, hogy amennyiben akad egy jó ötletük, amellyel korábban még senki nem foglalkozott, könnyen belevághatnak ebbe is – így például az utóbbi időben olyan, egészen újfajta tevékenységek megjelenését is tapasztalhattuk, amilyenekre korábban még nem volt példa. (Elég csak például a „kutyapszichológusokra”, vagy az „erőszakmentes lókiképzőkre” gondolni – főleg a kutyák esetében hasonlóra még egyáltalán nem volt példa az elmúlt évszázadokban, ma pedig egyre többen választják ezt hivatásukként.)

Akik jelenleg pilótaként, vagy sofőrként dolgoznak, szintén nem kell attól tartaniuk, hogy a továbbiakban egyáltalán nem lesz szükség a munkájukra – elképzelhető, hogy amennyiben némi képzésen vesznek részt, később távirányítással vezethetik majd a gépeket.

A fenti adatok és becslések első sorban az Ausztráliára jellemző viszonyokat, adottságokat és lehetőségeket latolgatták, ettől természetesen a világ más pontjain jelentős eltérés is mutatkozhat – ráadásul érdemes szem előtt tartani, hogy egyelőre valóban csak „becslésekről” van szó.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen