Tech

Nyomtatott kezet kapott egy kislány

A 3D nyomtatás rendkívül sokak életét teheti még könnyebbé a jövőben – egy kislánynak pedig máris sikerült óriási örömet okozni azzal, hogy meglepték őt egy nyomtatott kézzel.
Új kezet kapott a kislány Új kezet kapott a kislány (Forrás: studiofathom.com)

A háromdimenziós nyomtatás fontos szerepet tölthet majd be a környezetvédelemben (hiszen a könnyebb súlyú, nyomtatott közlekedési eszközök kevesebb üzemanyagot fogyaszthatnak), de még az orvoslásban is. Elképzelhető, hogy egyszer működő emberi szerveket is képesek lesznek előállítani ilyen módon, mi több, működőképes sejtet már sikerült is nyomtatni. Már több végtagot is sikeresen állítottak elő a 3D nyomtatás segítségével, ezek egyikét kapta meg Isabella is, akinek egyik kezét amputálni kellett.

A videónál, amelyen az egészen különleges ajándéknak örvendő kislány látható szinte semmi sem bizonyíthatja jobban, hogy a háromdimenziós nyomtatás emberi életeket változtathat meg, tehet jobbá. A kislány a személyesen neki tervezett, lila és rózsaszín kezet a Team UnLimbited csoport egyik tagjától, egy Stephen Davies nevű önkéntestól kapta, aki nem csupán azt vállalta, hogy megtervezi és elkészíti a kézprotézist, de el is szállította azt.

Érdekes lehet ugyanakkor megfigyelni azt is, hogy a néhány éve még csak „kísérleti stádiumban” lévő háromdimenziós nyomtatással mára már milyen remek eredményeket lehet elérni például a kéz- és lábprotézisek gyártásának terén is. A csoport, amely Isabellának a nyomtatott kezet ajándékozta, a jövőben újabb 1000, hasonló sorsú gyermeket szeretne meglepni ilyen ajándékkal, ehhez pedig szívesen fogadják az adományokat is.

A háromdimenziós nyomtatás egyik előnye egyébként éppen az, hogy viszonylag gyorsan, esetenként olcsóbban és egyszerűbben előállíthatóak vele a tervezett tárgyak. Sok gyerek ma azért nem kaphat megfelelően kényelmes kéz- vagy lábprotézist, mert nagyon gyakran újabb és újabb ilyen eszközökre kellene beruházniuk – a gyerekek ugyanis még növésben vannak, s ezzel együtt „kinövik” a korábbi eszközöket, amelyek viszont meglehetősen drágák is lehetnek. A 3D nyomtatás meglehet, hogy mindezt megváltoztatja majd, ha segítségével a gyerekek számára elérhető áron elő lehetne állítani a szükséges művégtagokat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen