Tech

Jön a tömegeknek szánt Tesla

Mármint relatíve tömegeknek, azért a Suzuki Swiftet még nem fogjuk tudni lecserélni erre, de végre nem lesz az a kimondottan luxusmárka.
model3 Így néz ki a Model 3 (Forrás: Cnet.com)

A Tesla a Los Angeleshez közeli, hawthorne-i dizájnstúdiójában bemutatta legújabb típusát, a tömegeknek szánt "elérhető" árú Model 3-t. Igaz, a cégvezető Elon Musk csak nagy vonalakban beszélt új elektromos meghajtású autójukról, ám ennek ellenére a kereslet máris hatalmas az új modell iránt.

A Tesla Model 334 kilométert tehet majd meg két töltés között, az ára pedig hivatalosan 35 ezer dollár (kb. 9,5 millió forint) lesz, ha majd piacra kerül. Ez egyébként kifejezetten alacsony árnak számít, jelenleg egyik konkurens sem tud ilyen áron ilyen erős elektromos autót adni: a BMW i3 csupán 160 kilométerre képes, míg a jelenleg legnépszerűbb villanyautó, a Nissan Leaf pedig az új 30 kWh-s akkuval is csak 172 kilométert tud megtenni. 

Kompakt mérete ellenére kifejezetten tágas lesz az utastér, öt felnőtt számára elegendő helyet ígér a gyártó. Formáját, stílusát tekintve egy Model S kicsinyített másának is tekinthető, ám attól teljesen eltérő platformról van szó. A Model S-től eltérően a Model 3-nál a stilizált hűtőrácsot nem hagyták meg az orron, és a hátsó üléssor fölé is került egy óriási panorámaablak. Mindemellett a gépjárművet önvezető funkcióval, óriási méretű fedélzeti kijelzővel és kiemelkedően biztonságos kialakítással látják el. 

A Model 3 befejezésével ráadásul párhuzamosan bővül a Tesla saját töltőhálózata, a jelenlegi több mint 7000 darabos Supercharger-hálózatát 2017 végéig - a kocsi várható megjelenéséig - megduplázza, vagyis nagyjából 15 ezer vezetékre csatlakozhatnak rá a Tesla tulajok. 

A Model 3 bevezetése sorsdöntő lesz a Tesla számára, ami egyes szakértők számára a cég bukását is hozhatja. A cél persze az, hogy nyereségessé tegyék a vállalatot, 2020-ra elérni az 500 ezres gyártási darabszámot, valamint visszahozni valamennyit a lítium-ion akkumulátorokat gyártó Gigafactory beruházásba ölt dollármilliárdokat. 

A még meg sem jelent autóra egyébként már több százan letettek egy ezer dolláros foglalót, hogy az elsők között kaphassák meg az első modelleket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen