hirdetés
Tech

Már a vakoknak szánt fehér bot is okos lehet

Egy kicsit ráz ugyan, de ettől lesz biztonságos a közlekedés.
okosbot Így néz ki a bot fülhez kötött része (Forrás: Phys.org)
hirdetés

Úgy látszik, hogy ez már csak egy ilyen hét: szó volt már a látássérültek képfelismerő Facebook alkalmazásáról és a hallássérültek mobilos alkalmazásáról is. Most pedig a vakok számára jelenthet felüdülést az alábbi hír: jön az "okos" sétapálca!

A mexikói Monterrey Technológiai Intézet (ITESM) munkatársai ugyanis egy olyan sétapálcát fejlesztettek, amely a látássérültek tájékozódását enyhe elektromos áramütéssel segíti. Elsőre durván hangozhat, pedig nem az!

A kutatók egy két amperes akkumulátorral látták el a rudat, ami nagyjából két milliamperes áramütést fejt ki, mely elég gyenge, de ahhoz elég erős, hogy a használója észrevegye. Főleg akkor, ha a sokk a fülét éri. Az áramkör ugyanis a felhasználó belsőfülével áll összeköttetésben, ahol egyensúlyért és mozgásért felelős szervek találhatóak. A csodapálca akár három másodpercen keresztül is képes „rezegni”, ha a tulajdonosa rossz irányba fordul.

Az "okos" bot belső virtuális térképpel, valamint GPS-rendszerrel szinkronizálódik, tehát képes pontosan megállapítani, ha a felhasználója letér az előre megtervezett útvonalról.

A kutatást vezető Alfredo Victor Mantilla Caeiros mechatronikai mérnök professzor elmondása alapján az eszköz eddig 99 százalékos pontossággal teljesített a teszteken. A készülék optimális működéshez ugyan megfelelő konfiguráció szükséges, de nagy előnye, hogy a többi hasonló vívmányhoz képest nem befolyásolja másfajta inger, például az érintés sem.

Most már csak az a kérdés, hogy mit kell tenni akkor, ha hirtelen útlezárás van, vagy az illető tesz egy kerülőt, mondjuk egy kisbolt kedvéért? Ettől függetlenül tény, hogy a jövőben hasznos lehet a látássérültek körében!Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen