Tech

Mentőket és tűzoltókat segíthetnek a drónok

A jövőben a drónok fontos szerephez juthatnának többek között az emberek mentésében is az Európai Unió tagországaiban.
Mentődrón A kép illusztráció (Forrás: web3iot.com)

A világ legnagyobb kereskedelmi dróngyártója (DJI) megegyezett az európai segélyhívószám szövetséggel (EENA, European Emergency Number Association) abban, hogy előbbi segítséget nyújt a mentőegységeknek szükség esetén. A megegyezés értelmében az EENA mentő személyzete megtanulja majd, hogyan használhatóak, irányíthatóak a DJI Phantom, valamint Inspire elnevezésű drónjai. Annak érdekében, hogy az esetleges vészhelyzetekre minél hatékonyabban legyenek képesek reagálni, a drónok irányításán túl azok hőkamerás felvételeinek kiértékelését is meg kell majd tanulniuk a mentő szakembereknek.

Az első két tesztelésre Dániában, valamint Írország területén kerül majd sor, ahol egyelőre csak egy „gyakorlás” keretében azt vizsgálják majd, hogyan nyújthatnak segítséget éles helyzetekben, így például a tűzoltásban, az autóbalesetek alkalmával, sőt, akár a vegyi balesetek értékelésében a drónok.

Az ír hegyimentő csoport nem most először használ „modern” eszközöket a mentéshez, már korábban is felhasználták például a keresési, mentési feladatok koordinálására a rendelkezésükre álló korszerű szoftvereket.

Az EENA szerint a későbbiekben akár az Európai Unió szinte valamennyi országában segíthetnék a drónok a mentő egységek munkáját, amennyiben a tesztelés sikeresen és eredményesen zárul. Az utóbbi időben egyre megbízhatóbbá kezdenek válni a drónok, ami részben a hosszabb idő után lemerülő akkumulátorukat, részben például a nehezebb terhek elszállításának képességét jelenti – éppen ezért egyre több területről, így a hatóságok részéről is megnövekedett az érdeklődés irántuk. Ezzel szemben a lakossági drónok problémát is jelenthetnek, így amellett, hogy használatukat a „jó célokra” elősegítenék, a holland rendőrök azon kezdték törni a fejüket, hogy a „rossz célokra” használandó lakossági drónokat hogyan állítsák meg – végül egyelőre a kiképzett ragadozó madarak mellett döntöttek, bár a madarakat még nem alkalmazták éles bevetésen. Hasonló célokból a japán rendőrségnek saját „drónosztaga” is létesült a közelmúltban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen