Tech

Mától tilos drónt reptetni Londonban – néhány napig legalábbis

Április 21-től április 24-ig tilos drónt reptetni London több pontján. A tiltás oka, hogy Barack Obama amerikai elnök látogatást tesz az Egyesült Királyságban, s garantálni szeretnék ez idő alatt a lakosság és az elnök biztonságát.
Drón Barack Obama látogatása miatt tilos néhány napig a drónok reptetése (Forrás: slate.com)

Mától néhány napig tilos többek között drónokat reptetni London meghatározott pontjain a Barack Obama amerikai elnök érkezésének következtében életbe lépett, a biztonság növelését célzó szigorúbb ideiglenes szabályozás értelmében. A szigorításokat a légiközlekedési hatóság javasolta egy átfogó biztonsági terv részeként.

Az Egyesült Királyság fővárosának jelentős részén nem közlekedhetnek majd drónok 762 méteres magasság alatt. Általában a lakossági drónok akár 122 méteres magasságban is repülhetnek, de a nagy tömegek és a repülőterek közelében eddig is szigorúbban szabályozták használatukat.

Az április 21-től április 24-ig tartó időszakban csak a hatósági járművek és a repülőterekre tartó járatok közlekedhetnek majd London légterének megadott területein, és a legalább két kilogrammot nyomó papírsárkány, vezető nélküli kis gép, de még az ejtőernyők és lufik használata is szabályozva lesz. A szigorúbb szabályok azokat a területeket érintik, ahol Barack Obama látogatása során elhalad majd.

Drónok eltiltásának területeiEzek az érintett területek (Forrás: wired.co.uk)

A napokban történt egy incidens, amely a hatóságok figyelmét a lakossági drónok jelentette esetleges veszélyekre irányította – egy Heathrow-ban leszálló utasszállító repülőgép egy drónnal ütközött. Noha szerencsére senki nem sérült meg, egyre több alkalommal kerülnek veszélyesen közel a repülőgépekhez a drónok, ami azért is lehet veszélyes, mert az ütközés során a drón szétrepülő szilánkjai például a repülőgép hajtóművébe juthatnak, s az így meghibásodhat.

Az Amerikai Egyesült Államokban a drónokat több helyszínről is kitiltották már, Japánban pedig a rendőrség egy saját drón-osztaggal bővült, hogy a veszélyesnek tűnő lakossági drónokat ártalmatlaníthassák.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen