Tech

Indiában minden telefonon lennie kell majd egy vészjelző gombnak

Indiában minden kereskedelmi formalomban lévő telefonon lennie kell majd egy „pánikgombnak” 2017-ig. A szabályozással a kormány azt szeretné elérni, hogy a nők nagyobb biztonságban legyenek.
Indiai lány Később a GPS is kötelező lenne (Forrás: upi.com)

A „pánikgombnak” úgy kell működésbe lépnie a régi típusú telefonokon, hogy a veszélyben lévő nők megnyomnak egy kijelölt gombot (5-ös vagy 9-es), az újabb, okos telefonokon pedig külön lenne egy választható jelzés erre a célra. A pánikgomb megnyomásával a telefon automatikusan hívja majd a központi segélyhívószámot (112), amelyet az elkövetkező néhány hónapban vezetnek majd be az országban.

2018-tól a pánikgombon kívül újabb elvárás lesz a telefonokkal szemben, hogy mindegyikbe legyen beépítve GPS – így ugyanis könnyebben megtalálják a hatóságok a segítségre szoruló nőket.

Minderre egyébként azért van szükség, mert Indiában nagyon gyakori a nők ellen elkövetett erőszak, sok nő például már fél a tömegközeledést használni a munkába jutáshoz, míg mások kísérő nélkül nem szívesen lépnek ki az utcákra. A negyedik leggyakoribb nők ellen elkövetett bűncselekmény Indiában a nemi erőszak, évente mintegy 25 ezer esetről szereznek tudomást a hatóságok. 2014-ben a The Times of India arról írt, hogy „minden harminc percben megerőszakolnak egy nőt” Indiában, és az esetek 98 százalékában ráadásul olyasvalaki követi el a bűncselekményt, aki korábban már ismerte a nőt. 2014-ben az előzőhöz képest 9 százalékkal nőtt az ilyen bűncselekmények száma.

„A technológia azért van, hogy egyre jobbá és jobbá tegye az emberek életét, és mi lehetne jobb annál, mint hogy a nők biztonságának megőrzésére használjuk?” – vetette fel Ravi Shakar Prasad, India Kommunikációs és Informatikai minisztere. Az ötletet egyébként Maneka Gandhi nőügyi miniszter vetette fel még 2015-ben, hogy a gyerekeket és nőket a pánikgomb segítségével meg lehessen védeni.

Akadnak, akik szerint a szabályozások nem jelentenek megoldást, míg mások arra hívták fel a figyelmet, hogy kevesebben engedhetnék meg maguknak, hogy telefont vásároljanak, ha a GPS is kötelező lenne.

A pánikgombhoz hasonló alkalmazások egyébként már most is léteznek, amelyek szintén alkalmasak lehetnek arra, hogy a nőket megvédjék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen