Tech

A robotok által tervezett és gyártott Adidas-cipő

A gépek tényleg elveszik a munkát!
Futurecraft M. F. G A Futurecraft M. F. G. (Forrás: Sneakernews.com)

Nem olyan rég írtunk arról, hogy a robotok a közeljövőben egyre több iparágban szoríthatják ki az emberi munkaerőt. Akkor elsősorban még a fuvarozás, a teherszállítás és az ügyfélszolgálatról volt szó, de úgy tűnik, hogy lassan már a divattervezők is elkezdhetnek aggódni.

Az Adidas ugyanis most piacra dobott egy olyan futócipőt, amit a kizárólag robotokkal működő Speedfactory nevű cipőgyárban készítettek. A létesítmény Németországban található, de hamarosan az Egyesült Államokban is megtalálható lesz. (Egyébként felmerül a kérdés, hogy miért pont abban a Németországban robotizáltak, ahol történetesen a becslések szerint egymillió betöltetlen állás van?)

A Futurecraft M. F. G. névre hallgató modell mindenesetre különleges, hiszen a legyártásában csakis robotok vettek részt. Mi több, még a tervezésében is részt vett egy ARAMIS nevű, mocap (motion capture) technológiát használó robot, amely a láb anatómiáját (bőrt, csontozatot, izmot) elemezte mozgás közben, hogy a gyártó szerint a lehető legjobban passzoljon a cipő az ember lábára.  

Az M. F. G. (Made for Germany, azaz a "Németország részére" rövidítése) pedig csak a kezdet a vállalat elmondása alapján, mivel az elkövetkezendő néhány hónapban még több ilyen termék fogja a mostani modellt követni. Az Adidas Futurcraft projektjében több alkotóelemet is 3D-nyomtatóval állítanak elő. Talán egy nap az egész cipőt.

A cipőből egyelőre csak 500 készül élsportolók számára, aminek az ára ráadásul nem is lesz nyilvános. Ha azonban minden jól megy, a Speedfactory 2017-ben már kiskereskedelmi célra is ontani fogja magából a robotok által gyártott lábbeliket.

A termékről még egy remek promóvideó is készült:Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen