Tech

Okos zebrát adtak át Debrecenben

Átadták Debrecen első okos zebráját, amely az István úton figyelmezteti az autósokat arra, ha egy gyalogos át akar kelni az úton. Ezzel a balesetek is kisebb eséllyel alakulnak ki.
Okos zebra Az okos zebra egész nap működik, de este különösen hasznos lehet (Forrás: haon.hu)

Intelligens zebra kezdte meg működését Debrecenben az István úton, a Tőzsér utca közelében. Barcsa Lajos alpolgármester az átadáson kiemelte, hogy fontos, hogy a 21. században a város okos megoldásokat használjon. A Smart City első mintaprojekjét így több, hasonló fejlesztés is követi majd  – írta a Dehir.hu.

A gyalogosok számára némi biztonságérzetet adhat az okos zebra, hiszen a jelzőlámpa nélküli kereszteződéseknél, hiába van elsőbbségük, a gyalogosoknak mégis gyakran tartaniuk kell a közlekedő autóktól – különösen akkor, ha már nagyon sötét van, vagy rosszak a látási viszonyok.

Ezen segít a város modernizált gyalogátkelőhelye, amely a szenzoros oszlopoknak köszönhetően képes érzékelni, ha gyalogosok akarnak átkelni az úton. Ekkor az aszfaltba épített LED lámpák (összesen 3-3 darab) villogása az autósokat figyelmezteti arra, hogy egy gyalogos kel át a zebrán, amivel a figyelmes gépkocsivezetőket segítik a balesetek megelőzésében.

Az esti órákban vagy ködben különösen hasznos lehet a gyalogost jelző fény, hiszen ilyenkor a LED-eknek köszönhetően már messzebbről láthatja az átkelő felé közeledő autós, hogy valaki az úttestre lépett.

Az intelligens zebráért egyébként nem fizetett a város, mivel az a Smart City egy mintaprojektje volt – számolt be róla a Haon.hu. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen