hirdetés
Tech

A HIV azonosítására alkalmas USB-eszközt hoztak létre

Kutatók egy csoportja egy olyan, USB-s eszközt fejlesztett ki, amellyel nem csak nyomon követhető a betegek állapota, de ráadásul napokkal rövidülhet a teszt időtartama.
HIV-tesztelő eszköz Napokkal rövidítheti a teszt időtartamát a kis eszköz (Forrás: engadget.com)
hirdetés

Az Imperial College London nevű brit egyetem és a DNA Electronics közreműködésével készült el az USB-s eszköz, amely egy csepp vérből is viszonylag nagy pontossággal képes kimutatni a HIV vírust.

Mindez úgy lehetséges, hogy amennyiben az emberek szervezetében jelen van a HIV vírus, úgy a vérmintában a megváltozott kémhatást észleli az eszköz, majd elektronikus jelzést küld, amelyet a számítógép, laptop vagy más készülék feldolgoz, majd „közli” az eredményt a felhasználóval.

Az első kutatások igazán biztató eredményekkel szolgáltak – a Scientific Reports nevű lapban megjelent tanulmány szerint ugyanis az USB-s eszköz működése meglehetősen pontos. Összesen 991 vérmintát vizsgáltak, amelyek 95 százaléka esetében az eszköz a megfelelő jelzést adta.

Az eszközzel a remények szerint akár „drámai módon” csökkenhet a vírus kimutatásához szükséges idő, hiszen amíg jelenleg többnyire legalább három napot kell várni az eredményre, addig az eszközzel már kevesebb mint 30 perc alatt is megszületik az eredmény.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a már diagnosztizált betegek állapotát folyamatosan nyomon lehet majd követni, aminek segítségével a szakértők akár azt is képesek lehetnek megállapítani, hogy a felírt gyógyszerek ellen kialakult-e rezisztencia.

HIV-tesztelő eszközAfrika egyes területein is sokaknak lehet segítségére az eszköz (Forrás: engadget.com)

Emellett a rendszeres ellenőrzés során fény derülhet arra is, hogy a betegek rendesen szedik-e a gyógyszereiket – azzal ugyanis, ha felhagynak a gyógyszerek beszedésével, növelik annak esélyét, hogy a vírus rezisztenssé, ellenállóvá válik az egyes hatóanyagokkal szemben.

Graham Cooke, a kutatás egyik vezetője, egyben a londoni Imperial College egészségügyi intézetének munkatársa kifejtette, hogy az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődés volt megfigyelhető a HIV-fertőzés kezelésében, a betegek egy nagy része akár a normálhoz közelítő élettartamot is elérhetett. Nagyon fontos azonban a kezelés sikerességéhez a vírusterhelés folyamatos nyomon követése

Mindezen felül az alacsonyabb jövedelmű, rosszabb infrastruktúrával rendelkező és „félreeső” területeken is különösen nagy fejlődést jelenthet az USB-s eszköz, így az úgynevezett Szubszaharai Afrika, vagyis Afrika a Szaharától délre eső területein. Ezeken a területeken számos olyan ember él, akik csak nehezen juthatnak el olyan létesítményekbe, ahol ellenőriztetni tudják, hogy megfertőződtek-e a vírussal.

Ezen felül azt is vizsgálják, hogy az eszköz alkalmas lehet-e más vírusok, így a hepatitis kimutatására is a későbbiekben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen