hirdetés
Tech

Bárhová magunkkal vihetjük a mini robot-nyomtatót

Alig nagyobb 10 centiméternél az az új robotikus nyomtató, amellyel lényegében bárhol, és bármekkora papírra kinyomtathatjuk a képet, szinte bármilyen eszköz, például laptop, tablet vagy okostelefon közreműködésével.
Nyomtató Zuta nyomtatók (Forrás: livescience.com)
hirdetés

Ma már a legtöbb irodai eszközt könnyedén magunkkal vihetjük, és a laptopok, okostelefonok igazán nagy szabadságot adnak a felhasználóknak. Nehéz azonban elképzelni, hogy egy egész nyomtatót csomagoljunk be magunkkal. Pontosabban, eddig nehéz volt elképzelni.

A jeruzsálemi székhelyű Zuta Labs ugyanakkor egészen érdekes megoldással állt elő, amellyel a nyomtató méretét és súlyát is jelentősen csökkenteni lehet. Nevezetesen, nem a papír mozog többé a nyomtatójukban, hanem a nyomtató kapott kerekeket és „közlekedik” a papíron. Tuvia Elbaum, a Zuta Labs vezérigazgatója elmondta, hogy arámi nyelven a „Zuta” annyit tesz, hogy „kicsi”, így aztán érthető a névválasztás az apró nyomtató esetében.

Az új Zuta Pocket Printer (vagyis zsebnyomtató) nagyjából 10,2x7,5 centiméter nagyságú, és összesen csupán 350 grammot nyom. Wi-Fi-n keresztül képes az okostelefonokhoz, tabletekhez, laptopokhoz és akár asztali számítógépekhez is kapcsolódni, és egyelőre az Android, iOS, OS X, továbbá a Windows operációs rendszerek „támogatását élvezi”. A vállalat ingyenes alkalmazása segítségével laptopról, asztali számítógépről vagy hordozható eszközökről is el lehet indítani a nyomtatást, és éppen úgy kiválasztható a kis nyomtató, mint a hagyományos, vezeték nélküli társai.

A nyomtatás megkezdéséhez be kell kapcsolni a kis nyomtatót, majd a papír sarkához kell helyezni, végezetül ki kell választani a nyomtatandó szöveget, vagy ábrát. A nyomtató akár átlagos, A4-es méretű papírra (amely nála valamelyest nagyobb, összesen 21 x 29,7 centiméteres) jellemzően 50-60 másodperc alatt képes egy 300 dpi felbontású dokumentumot nyomtatni.

A Zuta Labs ugyanakkor kiemelte, hogy a nyomtató bármilyen, szabvány méretű papírra képes nyomtatni, annak méretétől függetlenül, ráadásul elméletileg semmilyen felület nem lehetetleníti el a kis robotok munkáját.

A vállalat szerint a nyomtatók úgynevezett „omni wheel” kerekei lehetővé teszik a számukra, hogy bármilyen irányban, és bármilyen felületen képesek legyenek közlekedni.

Felmerülhet a kérdés, hogy az oldalak végére érve mihez kezd a robot... Nos, ilyenkor „türelmesen várakozik” arra, hogy a következő lap tetejére helyezzük. A felhasználók ekkor az alkalmazáson keresztül egyszerűen jelzést adhatnak a robotnak arról, hogy folytathatja a nyomtatást.

A robot-nyomtatók akksija nagyjából egy óráig bírja, ennyi idő alatt átlagosan 60 oldalt lehet kinyomtatni. Az eszköz töltése Micro USB porton keresztül történik, és megközelítőleg 3 órát vesz igénybe. Egy-egy festékpatronnal több mint 100 oldal nyomtatható ki, és bár egyelőre kizárólag fekete színnel képes nyomtatni a kis eszköz, később a vállalat szerint akár színes nyomtatásra is képes lehet.

A tervek szerint 2017 elején válhatnak elérhetővé a nyomtatók.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen