hirdetés
Tech

A fotósok álommobilja lehet a Kodak Ektra

A Kodak újdonsága egy 21 megapixeles felbontással fényképező okostelefon, amellyel a fotósok, vagy akár az Instagram-guruk is könnyedén készíthetnek látványos felvételeket.
Kodak Ektra A felhasználók számos dolgoz állíthatnak manuálisan is (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

A Kodak bizonyára nem véletlenül jelenik meg az okostelefon-piacon: az elmúlt években hatalmas nyomás nehezedik a hagyományos fényképezőgépeket gyártó vállalatokra azáltal, hogy számos okostelefongyártó akad, amely egyre kifinomultabb kamerákkal szereli fel az eszközeit.

Így például a Google vagy az Apple is. Manapság akadnak olyan felhasználók is, akik számára elég az okostelefonjaik által nyújtott fényképezési lehetőség, és így hagyományos, főként kompakt gépeket egyáltalán nem is vásárolnak.

Kodak EktraElegáns megjelenés... (Forrás: dezeen.com)

Az amerikai vállalat neve az elsők között ugrik be, ha fényképezésről esik szó, hiszen már 1885 óta van jelen a piacon, most azonban a fényképezés terén gyűjtött tapasztalatikat és szakértelmüket arra használták fel, hogy az okostelefonok által nyújtott lehetőségekkel ötvözzék azokat, és a Bullitt Group-pal együttműködve megalkossák az Ekrta nevezetű okostelefont.

Nem csak a név, de az okostelefon megjelenése is ismerős lehet, méghozzá nem is véletlenül – hiszen a Kodak az 1941-ben megjelent, „klasszikus” Ektra fényképezőgép alapján tervezte meg a készüléket, és a nevét is innen kölcsönözte. Ennek köszönhetően az okostelefon megjelenésével is arra utalhatnak, hogy egy nagy múltú gyártó termékéről van szó.

Kodak Ektra...a hagyományoknak megfelelően (Forrás: dezeen.com)

A Kodak új okostelefonja főként abban tér el a többi okostelefontól, hogy elsősorban a fényképezésre „specializálódott”, ami persze már első ránézésre is feltűnik. A Kodak Ektrával a gyártók szerint az volt a cél, hogy a fotósoknak közel ahhoz hasonló szintű eszközöket nyújtson az okostelefon, mint a tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépek.

Az Ektra speciális fotós alkalmazásával a felhasználók ugyanis többféle „mód”, így a makro, sport és bokeh opciók közül is választhatnak, de természetesen akár manuálisan is beállíthatják például a fókuszt, az expozíciót, továbbá a záridőt is. A fotózás közben a kijelzőn valós időben tekinthetik meg, hogy a beállítások hatására hogyan változik a készülő fotó.

Kodak EktraTermészetesen okostelefonként is megállja a helyét (Forrás: dezeen.com)

Az okostelefont egyrészt egy 21 megapixeles felbontású kamerával (F2.0 rekeszértékű lencsével) szerelték fel, de az előlapon egy 13 megapixeles (F2.2 rekeszértékű lencsével) kamera is van. A Kodak szerint a lencsék alkalmasak arra, hogy még a gyengébb fényviszonyok mellett is jobb minőségű képek készülhessenek, de a vállalat állítása szerint a képek zajossága és az alulexponált részek túlzott „sötétsége” is elkerülhető a hatásukkal.

Az Androidos okostelefont 32 gigabájtos memóriával gyártják, Micro SD kártyákkal azonban bővíthető lesz a tárhely.

Kodak EktraKét kamerával szerelték fel (Forrás: dezeen.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen