hirdetés
Tech

Nagy veszteség a GoPro számára a lezuhanó Karma

A sportkamerákat gyártó GoPro Karma nevű drónja nagy dobásnak tűnt, de nagy zuhanást hozott magával, méghozzá azzal, hogy az eszközök váratlanul lezuhanhatnak egy akkumulátorhiba miatt. A vállalat 200 munkatársát küldte el, és néhány szolgáltatását is szünetelteti a Karma okozta veszteségek miatt.
GoPro Karma Szép és jó, csak éppen lezuhan a Karma... (Forrás: pocket-lint.com)
hirdetés

A Karma nevű drón már több alkalommal szenvedett balesetet használat közben, ami nagy veszteséget jelent a vállalat számára. Az amerikai cég elnöke, Anthony Bates is otthagyja posztját még az év vége előtt, közel három évnyi munka után.

A GoPro közlése szerint a termékeik iránt töretlen maradt az érdeklődés, ennek ellenére az elmúlt négy negyedévben a vállalat kivétel nélkül veszteségességről tett jelentést. A hónap elején a pénztartalékaik is 132 millió dollárra csökkentek, ami csak fele az év eleji összegnek.

Tom Morrod, az IHS fogyasztói elektronikai részlegének igazgatója elmondta, hogy azt ugyan tudta, hogy a GoPo bajban van, ám nem sejtette, hogy ilyen rohamos mértékű zuhanásról van szó. A Karma drónokkal még igyekeztek változtatni ezen, ám amikor a hiba miatt vissza kellett hívni a drónokat, elszállt a remény, hogy ez a termék segíthet nekik kilábalni az aktuális helyzetből.

A GoPro már nem ért el átütő sikereket sportkameragyártóként, így aztán alternatív piacot kellett keresniük – sajnálatos módon azonban a drónjuk egyelőre nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

A veszteségek miatt a vállalat 200 munkatársától válik meg, amivel a vállalat az általa kínált összes munkahely 15 százalékát szünteti meg.

Ennek oka részben az, hogy még akkor is „lemaradnak” a nagy karácsonyi vásárló-rohamról a Karma esetében, ha a hibát sikerül orvosolni, és a drónok visszakerülhetnek az üzletek polcaira. A vállalat egyébként 16 nap után hívta vissza a csúcskategóriásnak hirdetett drónját, ez alatt a megközelítőleg két hét alatt 2500 darabot sikerült eladnia belőlük.

A drónok egy része a repülés közben hirtelen „lemerült”, aminek következtében aztán irányíthatatlanul zuhanni kezdett lefelé. Ez nem csak bosszantó lehet a tulajdonosoknak, de akár balesetveszélyt is jelenthet. Egy felvételen például az volt látható, ahogyan egy tengerparti területen az emberek közé esett le. Eddig szerencsére sérülésekről nem tudni.

A vállalatot mindenesetre azzal vádolják néhányan, hogy megtévesztette a befektetőket a termék iránti keresletet illetően, valamint túl sokáig várt azzal, hogy a nyilvánossággal közölje a Karmákat érintő hibát.

Ettől eltekintve a legtöbben pozitív kritikával illették a drónt, amely az általa nyújtott számos újdonsággal akár valóban kiemelkedő csúcskategóriás drón lehetett volna. Más kérdés ugyanakkor, hogy a Karma képes-e annyival többet nyújtani, hogy azok, akiknek már van drónjuk, lecseréljék azt erre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen