hirdetés
Tech

Virtuális valósággal a magányos betegekért

A virtuális valóság nem feltétlenül csak a hétköznapokon lehet a segítségünkre a kikapcsolódásban, de orvosok szerint akár a betegek kezelésében és különböző terápiák során is hasznos lehet.
Virtuális valóság Pozitív élmény lehet a virtuális tábortűz azoknak, akik ágyhoz vannak kötve (Forrás: virtualrealityreports.com)
hirdetés

2016-ban a virtuális valóság segítségével az orvosok tulajdonképpen „belesétálhattak” egy rákos sejtbe, most pedig a VR technológia egy újabb érdekes felhasználási módja vetődött fel a Joy nevű virtuális élmény kapcsán, amely segíthet a hosszú ideig a kórházakban tartózkodó, magányos betegeknek abban, hogy kevésbé érették magukat magányosnak.

A Liminal nevű ausztrál VR cég a Medibank nevezetű egészségbiztosító vállalat felkérésére tervezte meg a virtuális élményt, a cél pedig az, hogy azokat is hozzásegítsék a kellemes és megnyugtató élményekhez, akik nem tudják elhagyni a kórházi ágyukat.

Linda Swan, a Medibank egészségügyi szakértője a Mashable érdeklődésére elmondta, hogy egyre több a bizonyíték arra, hogy a magányosság megnövelheti különböző betegségek kialakulásának kockázatát, emellett pedig akár a gyógyulás idejét is hosszabbá teheti.

„Tudjuk, hogy ez (ti. a magányosság) gyakoribb a kórházban lévő embereknél. Szerettünk volna módot találni arra, hogy a kórházi körülmények között is enyhíthessük ezt az érzést” – mondta.

A megtervezett virtuális élményben kedves, inkább kissé „mesebeli” küllemű emberi figurák üldögélnek a tábortűz körül, emellett egy könyv kiválasztásával arra kérhetik a virtuális tábortűz körül üldögélő figurákat a felhasználók, hogy olvassák fel nekik a kiválasztott történetet.

Sami Yamin neurológus, a Liminal kutatásának vezetője reméli, hogy a tábortüzes kis jelenet segít majd az embereknek abban, hogy kicsit kikapcsolódjanak.

„A tábortüzek olyan helyek, ahol a közösségek összegyűlnek. Azt szerettük volna, ha a betegek egy kis időre valóban elhagyhatják a kórházi környezetet” – fejtette ki.

A betegek már ki is próbálhatták egy ausztrál magánkórházban a virtuális élményt az első tesztek során. Az már elsőre szembetűnik, hogy a megszokotthoz képest kissé gyerekes, és a grafikáját tekintve sem éppen „csúcskategóriás” a tábortüzes VR-élmény, Swan ugyanakkor azt mondta, hogy igyekeztek minél több ember számára élvezetessé tenni a virtuális élményt.

„Úgy gondolom, hogy a VR jelentős hatással lesz az orvosi hivatásra” – szögezte le Sami Yamin.

Emellett kifejtette azt is, hogy a virtuális élményt azoknak szánják, akik a leginkább az ágyhoz vannak kötve, és aztán kevés mozgással is működnie kell az interaktív lehetőségeknek.

„Szem előtt tartjuk, hogy a kórházi betegek esetében vannak korlátozó tényezők, és nem tudnak mindent megcsinálni” – tette hozzá.

Mint mondta, azért a Daydream headsetet választották, mert más hordozható headsetek nagyon kényelmetlenek lehetnek, vagy pedig olyan mozdulatot kell ismételten tenni, amelyet nem tud megtenni olyan beteg, akinek például a válla sérült.

Egyelőre a kórházakban főként a költséges mivolta miatt nem jelenhetett meg a VR technológia, de emellett az is problémát jelent, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő olyan anyag sem, amely erre a használatra alkalmas volna.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen