hirdetés
Tech

„Őrszemeket” kapnak a fák az erdőtüzek ellen

Spanyolországban „digitális őrszemeket” kapnak a fák. A fákra szerelt riasztókkal sok növény, állat és akár ember élete is megmenthető – hiszen az erdőtüzet még csírájában el lehet fojtani a segítségükkel.
Tűzriasztó A riasztórendszerrel hamar meg lehet akadályozni az erdőtűz terjedését (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

A spanyol Eli-Gutierrez Studio olyan, fára szerelhető riasztót tervezett, amellyel az erdőtüzeket még azelőtt meg lehet állítani, hogy elharapódzott volna a probléma. A riasztórendszer előnye egyértelműen az, hogy gyorsabb beavatkozást tesz lehetővé – amivel aztán meg lehet fékezni a tüzet akkor is, ha még nem hatalmasodott el látványosan.

A stúdió a Senticnel nevű riasztókat az Ntforest nevű spanyol vállalat számára tervezte meg, és a dizájnstúdió jellemzése szerint azok az „erdőtüzek elleni védekező eszközök”, amelyek értesítést küldenek a kijelölt készülékeknek arról, ha bármilyen tűz jelét érzékelik.

A kis riasztók azonban nem csak a tűz „tényét” közlik a felhasználók készülékeivel, hanem egyben felmérik és továbbítják a tűz helyszínét is, ami lehetővé teszi, hogy a tűzoltók gyorsabban be tudjanak avatkozni ott, ahol a tűz terjedni kezd.

„A gyors felderítés és lokalizálás fontos tényezők a tűz kezelésében az első percekben, ahogyan a megelőzésben is. Ebben az esetben a rendszer értesítéseket is küld – e-mailen, SMS-ben és telefonhívással –, amely (funkció) akkor aktiválódik, amikor tüzet észlelnek a riasztók, hogy így azonnal értesítsék az illetékes hatóságokat a veszélyjelzés státuszáról” – mondta a stúdió a DeZeen nevű portálnak.

Az egyes riasztókat fákra helyezik ki, egy-egy készülék között átlagosan öt kilométeres helyet kihagyva. Minden készüléket felszereltek egy érzékelővel, és mindannyian vezeték nélküli kapcsolatban állnak egymással. Végezetül egy ember által felügyelt számítógépes program feldolgozza a beérkező adatokat. Amikor a szenzorok tüzet észlelnek, akár perceken belül is értesítik a hatóságokat erről.

A rendszer emellett alkalmas arra is, hogy a segítségével megbecsüljék, hogy hogyan, és merre halad tovább a tűz az elkövetkező órákban, ami szintén azt teszi lehetővé, hogy a tűzoltók célzottan tudjanak közbe avatkozni, és a rendelkezésre álló erőforrásokat hatékonyan tudják csoportosítani.

Ahhoz, hogy a riasztók alkalmasak legyenek a feladatukra, egy íves formára volt szükség, hogy így a víz könnyedén leperegjen róla ahelyett, hogy beszivárogva károsítaná a készülékeket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen