hirdetés
Tech

Már lehet vásárolni az Adidas 3D nyomtatott sportcipőiből

Megjelent az Adidas limitált kiadású, háromdimenziós nyomtatással készült sportcipője a boltokban, amelynek első darabjait egyébként több sportoló is a lábán viselte az idei nyári, riói olimpián. Egyelőre csak Londonban, New Yorkban és Tokióban kaphatóak a cipők.
3D nyomtatott cipő Több városban is kaphatóak a cipők (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

Bár az Adidas nem most először készített háromdimenziós nyomtatással sportcipőket, és nem is most láthattuk először az elkészült termékeket, az mindenképpen újdonság, hogy most már kereskedelmi forgalomba is hozták ezeket. A mai napon több városban, így Londonban, New Yorkban és Tokióban is beszerezhetik a vásárlók az első pár, nyomtatott Adidas cipőiket.

A most piacra dobott cipők sok tekintetben hasonlítanak a tavaly megjelent Futurecraft sportcipőkre, amelyek azonban még csak részben készültek háromdimenziós nyomtatással. Nevezetesen, ezeknek a talpát nyomtatták, méghozzá úgy, hogy az idomuljon a futók lábához.

A cipők talpát egy háromdimenziósan nyomtatott hálós szerkezettel alakították ki, ügyelve arra, hogy a futás közben nagyobb nyomásnak kitett területeken sűrűbb, míg a kevésbé érintett területeken kevésbé sűrű legyen ez a hálós szerkezet.

Az újabb cipő már jóformán egészen háromdimenziósan készült, beleértve ebbe többek között a (boka hátsó részét támasztó) cipőkérget is, amelyet egészen egyszerűen „hozzányomtattak” a talprészhez, így aztán nincs szükség varrásra vagy ragasztásra sem, ami alighanem strapabíróbbá teszi a cipőt.

A cipő felsőrészét az Adidas úgynevezett Primeknit technológiájának felhasználásával készítették, amellyel az anyag nem csak könnyű, de egyben nagyon rugalmas is lett.

Az első, szinte teljes egészében háromdimenziósan nyomatott Adidas sportcipőket egyébként már korábban bemutatták, méghozzá a nyári, riói olimpiához kötődően, ahol több sportoló is ilyen cipőben vett részt az éremceremónián.

Az Adidas egy másik, érdekes újdonságot is bejelentett még korábban – méghozzá, az óceáni hulladékból készült cipőket.

Mint korábban ebben a hónapban kiderült, ezekből összesen egymillió párnyi készül el még a jövő évben. A vállalat ezzel részben azt szeretné elérni, hogy csökkenjen azoknak a műanyagoknak a felhasználása, amelyeket kifejezetten a „cipők kedvéért” szereznének be. Tehát, egy lépést tesznek a környezettudatosság felé.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen