hirdetés
Tech

A Facebook megjelöli a „vitatott” híreket

A Facebookot az utóbbi időben több kritika is érte az álhírek terjedésével kapcsolatban, a vállalat pedig korábban ígéretet tett arra, hogy fellép a hamis hírek ellen. Első lépésként úgy tűnik, hogy megjelölik azokat a híreket, amelyeket a külsős tényellenőrzők is vitatottnak tartanak.
Facebook A Facebook megjelöli a „vitatott” híreket (Forrás: arstechnica.com)
hirdetés

A Facebook a jövőben megjelöli majd a hamis híreket a felhasználók, illetve külső tényellenerőzők segítéségével – jelentette be csütörtökön a vállalat.

A Facebook felhasználóinak is lehetősége nyílik majd arra, hogy figyelmeztessék az üzemeltetőket az álhírekről. Amennyiben ilyen jelzések érkeznek be, a techóriás több külső, tényellenőrző szervezet segítségét kéri a hír valóságosságának megállapítására.

A Facebook egyelőre összesen öt tényellenőrző szervezettel (ABC News, AP, FactCheck.org, Politifact, Snopes) működik együtt az intézkedés során. Ahhoz, hogy az ellenőrzők segítségét kérjék, „elegendő számú” felhasználónak kell egy adott hírt megkérdőjelezhetőként jelölnie. A hírek valóságtartalmát ellenőrző szervezetek nem kapnak juttatást a tevékenységükért.

Amennyiben az ellenőrző szervezetek is álhírnek tartanak valamit, úgy megjelenik egy figyelmeztetés arról a hír minden Facebook-os megjelenésénél, hogy a leírtak „vitatottnak minősülnek” a Facebooktól független tényellenőrzők körében.

„Fontos számunkra, hogy a Facebook-on olvasott hírek autentikusak és érdekesek legyenek” – olvasható a vállalat sajtóközleményében.

Egy másik újdonság, hogy a Facebook felismeri majd, hogy melyek azok a hírek, amelyeket úgy osztottak meg az emberek, hogy csak a címet olvasták el, és melyek azok, amelyek esetében tényleg el is olvasták a szöveg legalább egy részét (vagyis, kattintottak a hír elolvasásáért).

„Megfigyeltük, hogy ha egy a hír elolvasása után már jóval kisebb eséllyel osztják azt meg, az annak a jele lehet, hogy a hír félrevezető volt” – érvelt a vállalat.

A Facebook emellett a pénzügyi ösztönző tényezőket is csökkenteni szeretné a hamis híroldalakkal szemben úgy, hogy megnehezíti a létező, legitim domainek hamisítását.

Mark Zuckerberg egy bejegyzésében elismerte, hogy noha nem ők írják a híreket, többek a hírek egyszerű „közvetítőinél”, így a felelősségük is nagyobb. Mivel sokan a közösségi oldalon vitatják meg az egyes híreket, így szeretnék számukra lehetővé tenni, hogy minél jelentőségteljesebb beszélgetéseket folytathassanak, emellett pedig szándékukban áll egy olyan felületet létrehozni, ahol az emberek informálódhatnak.

November 12-én Zuckerberg még jóval óvatosabban fogalmazott, és azt írta, hogy meglátása szerint óvatosnak kell lenniük azzal, hogy az „igazság bíróivá” váljanak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen