hirdetés
Tech

Kiborgrovarokat küldenének a katasztrófák helyszínére

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársai arra a célra tervezték a kiborgrovarokat, hogy azok a veszélyes környezeteket, valamint az összeomlott épületek területét feltérképezzék, és ilyen módon segítsék például a mentési és a kármentesítési munkálatokat.
Kiborg rovarok Drónokkal terelgethetik majd a csótány-nyájat (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

Az egyetem kutató szerint a „kiborg rovarok” képesek lehetnek arra, hogy feltérképezzék a katasztrófák által sújtott területeket, és akár az összeomlott épületekbe is bejussanak, ahonnan a segítségükkel olyan információkhoz juthatnának, amelyek később a mentésben részt vevő szakembereket is segíthetnék.

A projekt keretében a csótányokra szenzorokat szerelnek, emellett kihasználják a csótányoknak természetes mozgása adta lehetőségeket, amelynek segítségével a nehezen elérhető területekről is információkhoz juthatnak.

A kutatók javaslata szerint a kiborg-rovarokat pilóta nélküli légi járművek (UAV) segítségével vihetnék a felderíteni kívánt helyszínre, ahol aztán számos rovart engednének szabadon a gépekből. A helyszínen szabadon engedett rovarok pedig a hozzájuk csatolt érzékelők segítségével küldenének adatot a környezetükről a szakembereknek.

A rovarokhoz csatolt szenzorok adatait egy speciális szoftver segítségével dolgozhatnák fel, amelyet szintén az egyetemen fejlesztettek, s így végezetül a katasztrófa által sújtott területről egy hozzávetőleges képet nyerhetnének a mentésben részt vevő emberek.

A kutatók arra is találtak megoldást, hogy a rovarok ne széledjenek szét kontrollálatlanul. Rádiós jeladó segítségével ugyanis korlátozni lehet, hogy mennyire messzire távolodnak el a csótányok – igény szerint ez egy 20 méteres sugarú kört jelenthet egy-egy területen.

Utóbbiból következik, hogy a nagyobb területeket csak fokozatosan lehetne feltérképezni, méghozzá úgy, hogy a drón lépésről lépésre vezetné végig a rovarokat a területen. A teljes térképet pedig a kis részletek „összeillesztésével” kaphatnák meg a szakemberek.

A kiborgrovarok olyan helyekre is be tudnának jutni, amelyeket a GPS segítségével már nem lehet feltérképezni – mondta az egyik kutató, aki példákét az összeomlott épületeket említette.

Mint kifejtette, a pilóta nélküli légi járművekről érkező erős rádiójelek áthatolnak még az összeomlott épületek romjain is, így aztán a „csótányflottát” képesek lehetnek kontroll alatt tartani.

A drónok és rádiójelek bevetésével éppen azt a problémát oldhatták meg az egyetem kutatói, hogy korábban egy-egy csapat csótánnyal csak kisebb területeket lehetett feltérképezni, így azonban akár a teljes területen is végig lehet vezetni az állatokat anélkül, hogy szétszélednének.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen