hirdetés
Tech

Terrakotta szobamelegítő: Látványos és egyszerű, és csupán mécses kell hozzá

A tervezői szerint a látványos kis terrakotta szobamelegítőnek még elektromosságra sincsen szüksége ahhoz, hogy a hőt tárolja, és fokozatosan kibocsássa – és mindössze néhány gyertya segítségével képes melegen tartani egy helyiséget.
Egloo Natúr színben is készül az Egloo (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

Bár manapság a legtöbb lakásban már nincs cserépkályha (vagy akár csak kandalló), az Egloo nevű kis kerámiaeszköz részben ezt hozhatja vissza némi módosítással akár a hétköznapokba is. Persze, valószínűleg kevésbé hatékonyan – de ha lehet hinni a tervezők állításának, akkor még így is figyelemre méltó teljesítménnyel.

A működéséhez igazán nem kell sok eszköz: csupán négy, hagyományos mécsest kell helyezni a szerkezetben található fém elemek alá, amelyek két terrakotta kupolában húzódnak meg igazán „diszkréten”. A belső „üregben” a levegő felmelegszik, majd innen „kiáradva” melegíti fel a környezetét, ami adott esetben akár egy egész helyiséget is jelenthet.

A terrakotta kiválóan alkalmas a keletkező hő tárolására, és eközben ráadásul fokozatosan ki is bocsátja a kellemes „meleget” a szobába, aminek eredményeként az Egloo még akkor is melegíti a szobát, ha a mécsesek tüzét már elfújtuk.

Marco Zagaria, a „minikályha” tervezője szerint az eszköz mindössze öt perc leforgása alatt felmelegszik, majd öt órán keresztül képes melegíteni egy 30 négyzetméteres helyiséget is. Az eszköz speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a kupolák között a szoba levegője és a felmelegedett levegő folyamatosan kicserélődjön.

Mindössze fél óra alatt az Egloo környezetében akár 2-3 Celsius-fokkal is emelkedhet a hőmérséklet a négy teamécses által „termelt” hő hatására. Emellett említésre méltó, hogy egy-egy Egloo működtetése havonta nagyjából 3 dollárba (~ 900 forint) kerül, ami jelentősen alacsonyabb, mint az elektromos hősugárzók működtetése.

Egloo - mini cserépkályhaKülönleges hatású mázzal is készülnek a mini szobamelegítők (Forrás: dezeen.com)

Mindezek tetejébe a kis eszköz kompakt kialakítása és viszonylag könnyű súlya (no meg az elektromos társai hurcolását picit nehézkessé tevő vezetékek hiánya) következtében gyerekjáték az egyik helyiségből egyszerűen átszállítani azt egy másikba.

Az Egloo minden egyes példánya kézzel készül, így aztán mindegyik különbözik is picit a másiktól, és mind egyedi – ráadásul számtalan színben és mázzal kapható. A látványos kis szobamelegítők egyébként igen népszerűek is, egy közösségi finanszírozó oldalon indított projekt során az eredeti célösszeg 488 százalékát sikerült összegyűjtenie a tervezőnek.

Mécses melegítőNégy mécsesre van szükség a működéséhez (Forrás: dezeen.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen