hirdetés
Tech

A pazarlás ellen született az „átlátszó” hangfal

Elszomorító, amikor egy kisebb hiba miatt is kidobjuk az egyébként még javítható elektronikus eszközöket, és éppen erre a problémára született meg „válaszként” a stockholmi People People tetszetős, „átlátszó” hangfala is.
Átlátszó hangfal Bármilyen szobában jól mutat (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

A hangfalban beépített érzékelők vannak, amelyek észlelik, ha valamelyik alkatrészt ki kell cserélni, meg kell javítani, vagy pedig frissíteni kell, erről pedig a felhasználókat az okostelefonjukon keresztül értesíti is az eszköz. Az egészen „kreatív” névre keresztelt „Kis Átlátszó Hangfalat” a stockholmi People People tervezőstúdió alkotta meg, akik a Kisckstarteren néznek a projekthez támogatók után.

A hangfallal az elsődleges céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet, és egyben egyfajta megoldást is találjanak arra, hogy a fogyasztók hajlamosak igazán sokat pazarolni – különösen az elektronikus kütyük tekintetében.

„A fogyasztói termékekből túl hamar hulladék lesz, és a szeméttelepekre kerülnek. Minden egyes percben focipályányi kiterjedéső elektronikus hulladék keletkezik – ennek a folyamatnak azonban véget kell vetni” – fejtette ki a tervezőstúdió.

A tervezők szerint minden egyes ilyen eszköz megvásárlása egy-egy lépést jelenthet egy olyan ipar felé, amely immár nem „eldobható”, hanem valóban tartós elektronikus termékeket bocsát ki.

Átlátszó hangfalSzinte teljesen szét lehet szedni (Forrás: dezeen.com)

Az egyébként teljes mértékben újrahasznosított alapanyagokból készülő hangfalakat úgy készítették el, hogy a felhasználók azokat szinte teljesen az elemeikre szedhessék szét, ezzel is megkönnyítve a meghibásodott alkatrészek cseréjét. A javítás szükségességéről egyébként az okostelefonjukon keresztül kapnak értesítést, amennyiben a hangfal beépített érzékelői hibára „lesznek figyelmesek”.

Amennyiben pedig egy – például – eltörött hangfalat otthon nem lehet megjavítani, vissza lehet küldeni a gyártóknak az újrahajtogatható, a „visszaútra szóló” bélyeggel is ellátott dobozban. Ennek a lépésnek egyelőre a tervezők számára az lehet a haszna, hogy az egészen új termék eseteleges gyengeségeit felmérhetik, hiszen árulkodó jel lehet, ha például minden termék ugyanott törik el.

A termék egyébként a visszafogott színei és az egyszerű, letisztult formavilága miatt szinte minden otthonba tökéletesen beilleszthető, így aztán a vásárlóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy elrontanák vele a lakásuk „összképét”. Ráadásul a gyártó szerint igen jó hangminőséget képes nyújtani az eszköz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen