hirdetés
Tech

Cuki robotot mutattak be a CES-en

Ahogyan korábban, úgy idén sem hiányozhattak a cuki robotok a CES nevű, Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállításról – a Kuri nevű kis robot pedig alighanem a „legcukibbak” közé tartozik.
Kuri Kuri a gyerekek kedvence lehet (Forrás: brandchannel.com)
hirdetés

A Mayfield Robotics nevű kaliforniai startup vállalat bemutatta az első „házi robotját”, amely képes felismerni a felhasználók arckifejezését, fejmozdulatait, valamint az általuk kiadott hangokat. A robotot a mai nappal megnyíló, Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) alkalmával mutatták be, ahol természetesen nem Kuri volt az egyedüli robot – többek között a LEGO is bemutatta a gyerekek számára készült fejlesztő „robotpajtását”.

Ami azonban a Kuri robotot illeti, úgy tervezték, hogy képes legyen felügyelni a kapcsolódó termékeket, de emellett egy új „személyiséget” csempésszen az otthonokba. Az 50 centiméter magas, nagyjából hat kilogrammos robotnak „aranyos” és szerethető ábrázatot kölcsönöz a kerek „fej”, valamint a két hatalmas, még a pislogást is mímelő „szem”.

A robot különlegessége, hogy képes felismerni és feldolgozni az őt körülvevő környezetet, és akár még az egyes emberek felismerésére is képes. Amennyiben kérdést tesznek fel neki, nem „egyszerűen” válaszol, de ezt arckifejezés és fejmozdulatok kíséretében teszi.

A Mayfield Robotics szerint ahogyan sok, kedvelt robot, úgy a Kuri esetében is az sorolható a legfontosabb tulajdonságai közé, hogy „barátságos” a természete, és képes kapcsolatba lépni a felhasználóval.

A hanggal vezérelhető robotot egy kamerával is felszerelték, amelynek segítségével akkor is ellenőrizheti a robot tulajdonosa, hogy minden rendben van-e a házban, de éppen nincsen otthon. Ugyancsak beépítettek négy mikrofont is a robotba, hogy az reagálhasson a felhasználó által adott parancsokra, és két hangszóró még a zenelejátszásra is alkalmassá teszi.

A szenzorok segítségével Kuri képes feltérképezni a környezetét, megtanulni a lakásban általa használható útvonalat, valamint elkerülni a „baleseteket”.

„Miközben Kuri elképesztően cuki kívül, komoly technológiákkal van felszerelve belül, amelyek reprezentálják a legújabb fejlesztéseket az okostelefonok, a szórakoztatóelektronika és a robotika terén. Reméljük, hogy Kuri az embereknek, és főként a gyerekeknek bemutatja a technológia erejét, és egy új, lehetőséggel teli világra ösztönözheti őket” – mondta Kaijen Hsiao, a Mayfield Robotics egyik alapítója és technológiai vezetője.

Az Egyesült Államokban jelenleg 699 dolláros (~ 198 ezer forint) áron lehet előrendelni a Kuri robotok egyes „példányait”, a vállalat a remények szerint akár 2017 végén megkezdheti azok kiküldését is a megrendelőknek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen