Tech

Igazán látványos a gazdáját követő „málhásdroid”

Egészen szokatlan látványt nyújt az a csomagszállító „droid”, amelyet a Greg Lynn amerikai építész és formatervező által vezetett Piaggio Fast Forward, a Pieggo csoport egy ága álmodott – és tervezett – meg.
Gita A Gita képes követni a gazdáját (Forrás: dezeen.com)

A Gita névre keresztelt robot segítségével a tulajdonosai akár nehéz csomagokat is szállíthatnak anélkül, hogy ehhez több kilós hátizsákot kellene cipelniük, ráadásul a robot látványa sem utolsó. Valószínűleg minden iskolás gyerek szívesen fogadna maga mellé egy ilyen kis eszközt!

A robot képes követni a tulajdonosát az általa megtett úton, szinte minden tempóban. Az eszköz tetején található kis „zsebecskét” kinyitva pedig elég helyet találnak a felhasználók arra, hogy a szállítani kívánt tárgyakat ebbe helyezzék. Emellett a robot képes arra is, hogy egy előre meghatározott úton végig haladjon, sőt, egymagában is fel tud venni csomagokat és le is tudja szállítani azokat.

Gita droidIskolatáska helyett is szuper lehetne...! (Forrás: dezeen.com)

A YouTube-ra több videót is feltöltött már a csoport arról, hogy a jövőben hogyan, mire lehetne felhasználni a Gita robotot, és ebből látszik az is, hogy szinte mindenkinek jól jöhetne egy ilyen robot.

A Gita ugyanis egy egyszerű bevásárlásnál is hasznos segítség lehet, akár úgy is, hogy ő maga megy el a boltba a megrendelt termékekért a tulajdonos, illetve felhasználó helyett. Mi több, a kutyasétáltatásban és a raktárakban is hasznos segítség lehet.

A „droid” 66 centiméter magas és 18 kilogrammot nyom, és elsősorban arra tervezték, hogy az embereknek segítsen a hétköznapi életükben, hogy így „szabadon” mozoghassanak, az akár nehéz csomagok cipelésének szüksége nélkül. A cél valóban az volt, hogy emberi léptékű segítséget nyújtson a robot, ennek megfelelően az önvezető autóknál jóval kisebb, míg a repülő drónoknál jóval nagyobb a teherbírása.

A csomagszállító robot végsebessége 35 kilométer/óra, amivel még egy gyorsabban futó embert is könnyedén képes lehet követni.

„Olyan termékeket fejlesztünk ki, amelyek kiterjesztik az emberek képességeit ahelyett, hogy egyszerűen helyettesítenénk őket. Gondoljanak csak bele, hogy mennyivel szabadabban mozoghatnak az egyik helyről a másikra, ha a nehéz csomagokat elvesszük a képletből” – fogalmazott Jeffrey Schnapp, a Piaggio Fast Forward ügyvezető igazgatója.

A Gita (ejtsd: dzsita) olasz eredetű nevének jelentése egyébként maga is kirándulást, illetve kisebb sétát jelent. A tervezői szerint a robot képes tanulni is, és a zárt tereken, valamint a szabadban egyaránt jól tud navigálni.

Várhatóan február másodikán mutatják be a Gitát Bostonban, és később a vállalat üzleti környezetben is szeretné tesztelni a robotot.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen