hirdetés
Tech

Repülő autó tervét mutatta be az Airbus

A repülő autók ötlete egy meglehetősen futurisztikus elképzelésnek tűnik, ráadásul eddig nem is igazán álltak elő valóban működőképes tervekkel a gyártók. A Genfi Nemzetközi Autókiállítás idei eseményén azonban az Airbus egy olyan jármű terveit mutatta be, amely állítása szerint akár valóban egyszerre lehet egyfajta személyszállító drón és kis autó is.
Airbus repülő autó tervek Repülő autó terveit mutatta be az Airbus (Forrás: digitaltrends.com)
hirdetés

Az Airbus és az Italdesign bemutatták az általuk megálmodott, repülő személyszállító drónként és kisebb autóként egyaránt használható jármű terveit – ezzel szerintünk, amennyiben valóban működőképes modellt sikerül megalkotniuk, véget lehetne vetni a közlekedési dugóknak is.

A Pop Up nevű jármű terveit az idei, 87. Genfi Nemzetközi Autókiállításon mutatták be. A jármű alapját egy olyan „utaskapszula” adja, amely képes lehet felemelkedni a kerekeiről, és a levegőbe repülni, ha erre a felhasználónak szüksége volna, például azért, mert dugóba keveredett.

Az Airbus meglátása szerint a repülésre is képes autó megoldást nyújthatna a nagy forgalmú utakon a dugók csökkentésére is a túlzsúfolt városokban.

„A földet a levegővel kombinálja, és lehetővé teszi az utasok számára, hogy gördülékenyen és gyorsabban A pontból B-be jussanak a városban a levegőben” – mondta Mathias Thomsen, az Airbus vezérigazgatója.

Mint kifejtette, jelenleg a városokban a légi közlekedés meglehetősen kevéssé kihasznált, viszont a földi és légi közlekedés ötvözésével meglátása szerint jelentős eredményeket lehetne elérni a közúti forgalom csökkentésében.

A két vállalat előrejelzése szerint a jármű egyfajta úttervező rendszerben működhet, és az utasok egy alkalmazáson keresztül foglalhatnák le és tervezhetnék meg az útjukat, majd pedig a rendszer automatikusan a legkedvezőbb közlekedési megoldást választja ki, ami adott esetben vezethet a levegőben, de akár a földön is.

A tervek szerint a levegőben robotpilóta vezetné az „utaskapszulát”, amelyet itt összesen nyolc rotor tartana fent. Amint pedig az utas megtette a tervezett útját, a jármű „földi” üzemmódba váltana vissza, és egy töltőállomáson várakozna a következő utasra.

Az Airbus nemrég közölte azt is, hogy az év végére egy olyan önvezető személyi légi járművet tervez tesztelni, amely szintén alkalmas lehet az utak leterheltségének enyhítésére.

Jörg Astalosch, az Italdesign ügyvezető igazgatója szerint a Pop Up némi bepillantást jelent a jövő közlekedésébe, amikor „a hagyományos autók önmagukban már nem jelenthetnek megoldást”. Mint mondta, immár ideje egy „fenntartható, intelligens infrastruktúra kiépítésén” dolgozni.

Meglátása szerint az elkövetkező években a közlekedés a „következő szintre lép”, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy immár „harmadik dimenzióban” is közlekedhetnek a járművek, és több funkciót is kapnak.

Paul Priestman tervező tavaly egyébként szintén úgy „jósolta”, hogy a jövőben a személyszállító drónoknak is nagy szerepe lehet a közlekedésben, Dubajban pedig nemrég jelentették be, hogy hamarosan „élesben is” bevetik a személyszállító drónokat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen