hirdetés
Tech

Az Egyesült Arab Emírségekben épülhet a világ első 3D nyomtatott felhőkarcolója

Egészen furcsa ötletnek tűnik egy háromdimenziós nyomtatással készített felhőkarcoló létrehozása, viszont akár még erre is sor kerülhet – „természetesen” egy dubaji vállalat tervezi a szokatlan épületet.
Felhőkarcoló Az Egyesült Arab Emírségekben épülhet a világ első 3D nyomtatott felhőkarcolója (Forrás: constructionweekonline.com)
hirdetés

Egy dubaji építőipari vállalat bejelentette a világ első 3D nyomtatott felhőkarcolójának terveit, amely az Egyesült Arab Emírségek területén kapna helyet. A Cazza nevű vállalat megerősítette már a tervezett épület helyszínét is.

Sőt, elárulták, hogy egy újfajta eljárással készülhet el a hatalmas épület, amelyet „daru-nyomtatásnak” neveztek.

„Amikor először a 3D nyomtatási technológiák alkalmazása felmerült bennünk, többnyire lakóházakra és alacsony épületekre gondoltunk” – mondta a Cazza ügyvezető igazgatója, Chris Kelsey a Construction Week Online portálnak.

A fejlesztők azonban elmondása szerint ismételten azt kérdezgették tőlük, hogy vajon készülhetne-e egy felhőkarcoló is 3D nyomtatás segítségével – mire ők a témában kutatásba fogtak annak érdekében, hogy a magasabb épületek esetében is megoldható legyen a háromdimenziós nyomtatás.

Önmagában az, hogy épületet „nyomtatnának”, még nem újdonság, hiszen már korábban is készültek így házak. A technológia egyik előnye, hogy gyorsan készíthető így egy-egy épület, de bizonyos körülmények között még a létrehozás ára is igen kedvező lehet.

„A technológiáinknak köszönhetően építészeti szempontból összetett épületeket leszünk képesek megalkotni, korábban soha nem látott gyorsasággal” – tette hozzá a vállalat igazgatója.

Egyben arra is kitért, hogy noha a technológia eleinte költséges lesz, meglátása szerint ahogyan terjedni kezd, egyre olcsóbbá válik majd, mígnem akár tömegesen is előállíthatnak a segítségével épületeket.

A Cazza egyelőre nem közölte, hogy pontosan milyen magas lesz a tervezett felhőkarcoló, ahogyan azt sem, hogy nagyjából mikorra várható az elkészítése. Ami azonban a magasságát illeti, az – mivel felhőkarcolóról van szó – várhatóan 100-150 méter felett alakul majd.

A felhőkarcoló „vázát” képező betont és acélt is a vállalat darui nyomtatják majd a tervek szerint – a költségeken pedig sokat tudnak spórolni azzal, hogy a már meglévő daruk is alkalmasak arra, hogy viszonylag egyszerűen átalakítsák őket a nyomtatásra, így nem kell erre a célra külön munkagépeket tervezni.

A daruk átalakítása során többek között meg kell oldani, hogy az erős szél hatására se torzuljanak a megalkotott formák, ugyanakkor a vállalat erre már kidolgozott egy eljárást.

Eközben Dubajban a világ első forgó felhőkarcolójának megépítését a múlt hónapban jelentették be – ez várhatóan 2020-ra készül el, és mintegy 420 méter magas lesz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen