hirdetés
Tech

Keretezett képnek álcázták a „dizájntévét”

Yves Béhar Fuseproject nevezetű tervezőstúdiója egy olyan televíziót tervezett a Samsungnak, amely első ránézésre egy keretezett képnek látszik. Ezzel végre nem kell majd különböző trükkökkel rejtegetniük a televíziójukat azoknak, akik a lakásuk minden pontját egészen kifinomultan szeretnék berendezni...
Samsung dekortévé A tévé képes alkalmazkodni a fényviszonyokhoz is (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

A televízióknak nem az a funkciójuk, hogy „szépek” legyenek – mármint, általában. A The Frame (vagyis: A Keret) névre keresztelt televízió azonban azon felül, hogy tökéletesen alkalmas a televíziózásra, egyben egyfajta dekorációként is szolgálhat.

Amikor a televízió nincs használatban, a képernyőjén különböző műalkotások jelennek meg, és a különleges kialakításának köszönhetően az eszköz éppen úgy fest majd, mint bármelyik a falra helyezett keretezett fotók, festmények közül. Egészen addig persze, amíg be nem kapcsolják...

Yves Béhar 2015-től kezdődően dolgozott a Samsunggal egy olyan televízió kialakításán, amelyről nem látják a szobába lépők már az első pillanattól fogva, hogy egy tévéről van szó. Az is fontos feltétel volt, hogy a kisebb lakásokba is alkalmas legyen a tervezett készülék.

„A kisebb otthonainkban és lakásainkban egy fekete négyzet a televízió, amely értékes helyet foglal el az épületben. Ahelyett azonban, hogy olyan terméket terveznénk, amely akkor kel életre, ha éppen valamilyen műsort nézünk, egy olyan felületen kezdtük törni a fejünket, amely új inspirációt hozhat az életünkbe” – mondta Béhar a televízió bemutatásakor Párizsban.

Felvetette, hogy milyen érdekes is volna, ha a televízió, amint használaton kívül van, egyszerűen egy dekorációs elemmé „lényegülne át” – ennek megfelelően pedig a falra szerelhető Frame valóban tökéletesen képes betölteni a dekorációs funkciót is. Nem csak a formája miatt, de azért is, mert különböző anyagokkal be lehet keretezni. A televízió tervezéséhez Béhar a világ legtekintélyesebb múzeumaival is egyeztetett, végül fehér, fekete színben és natúr faanyag mintázattal tervezte a kereteket.

A tévé másik fontos tulajdonsága, hogy amikor kikapcsolják, különböző képeket vetít ahelyett, hogy egyszerűen elsötétülne. A felhasználók maguk választhatják ki akár az egyes képeket, vagy azok témáját, esetleg egy-egy művészt, akinek a képeit látni szeretnék. Akár családi fotók is a TV képernyőjére kerülhetnek, ha valaki inkább ilyesmit látna szívesen.

A televízióval együtt „automatikusan” járó műalkotásokat először beszkennelték, és digitális formátumra alakították át őket, egyben lehetővé tették, hogy különböző háttér előtt jelenjenek meg a kép habitusának és más tényezőknek a függvényében. A képek fényessége pedig annak megfelelően változik, hogy a beépített érzékelő milyennek „látja” a szoba megvilágítását, amivel a keretben látható képek mindig képesek alkalmazkodni a szobában uralkodó fényviszonyokhoz, és tökéletesen beilleszkednek a környezetükbe.

A Samsung szerint a The Frame az első olyan készülék, amely a változó fényviszonyokhoz és más környezeti viszonyokhoz képes a szenzorok segítségével alkalmazkodni. A keret ugyanis azt is érzékeli, ha éppen senki nincs a közelben – ilyenkor „lekapcsol”, hogy ne fogyjon feleslegesen a kelleténél több energia.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen