hirdetés
Tech

Élelmiszerhulladékból készítettek autógumit

Különböző élelmiszerhulladékokat változtattak kutatók fenntartható autógumi-alapanyaggá egy friss tanulmány szerint.
Paradicsomból és tojáshéjból készült autógumi Az előállított anyag rugalmasabbá teheti az autógumit (Forrás: phys.org)
hirdetés

A kutatók megfigyelése szerint ugyanazt az anyagot, amelyet a gumiabroncsok béleléséhez használnak, a kőolaj-alapú eljárás helyett akár élelmiszerhulladékból, vagy más „szemétből” is elő lehetne állítani. Ezzel nem csak egy fenntarthatóbb alapanyagot találhatnak, de egyben módot is arra, hogy felhasználják a sajnálatos módon igen nagy mennyiségű élelmiszer- és egyéb hulladékot.

Cindy Barrera, az Ohio Állami Egyetem kutatója, egyben a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a hagyományos töltőanyagok ugyan erősebbé tehetik az autógumit, viszont egyben kevésbé rugalmassá is.

Megfigyelésük szerint amennyiben a hagyományos töltőanyagot bizonyos arányban a tojáshéjakból és paradicsomokból készült anyaggal pótolják, akkor szinergikus, vagyis egymást erősítő, kiegészítő hatás jellemzi majd az elkészült tárgy összetevőit. Az élelmiszer-hulladék felhasználásával ugyanis például a gumiabroncs rugalmasságának megőrzése válik lehetővé.

A kutatók szerint az abroncsnak mintegy 30 százaléka készült a külföldről importált kőolaj-alapú anyagból, amelyből azonban az autógumi-gyártás növekedésével egyre kevesebb áll rendelkezésre. Emellett azonban megjegyezték azt is, hogy mivel kőolajat használnak az anyag elkészítéséhez, ezért az nem fenntarthatóan előállítható.

Ezzel szemben élelmiszerhulladékból, így például kidobott tojáshéjból és paradicsomhéjból továbbra is rengeteg van: az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint közel 100 milliárd tojást fogyasztanak évente az Egyesült Államokban, amelynek felét az élelmiszeripar dolgozza fel, és a tojáshéjakat szeméttelepekre szállítják.

„Nem azt javasoljuk, hogy gyűjtsék az emberek tojáshéjakat a reggelijük után, hanem a nagyobb forrást célozzuk meg” – mondta Katrina Cornish, a tanulmány vezető szerzője.

A tojáshéjak porózus mikrostruktúrái lehetővé teszik, hogy nagyobb felületen csatlakozzanak a gumihoz, és ilyen módon stabilabbak legyenek. A paradicsomhéjakból nyert anyag pedig magas hőmérsékleten is stabil marad, ezzel jobb teljesítményt lehetővé téve.

Az Egyesült Államokban a paradicsom a második „legnépszerűbb” zöldség – évente nagyjából 13 milliót tonnányi fogy belőle az országban. A kutatók ugyanakkor már többféle hulladékanyag kipróbálásával kezdték vizsgálni azt is, hogy hogyan lehetne a legtartósabb, legrugalmasabb eredményt elérni. A már kidolgozott eljárást pedig most tervezik szabadalmaztatni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen