hirdetés
Tech

Kitiltották Olaszországból az Ubert

Az Ubernek egyre több kihívással kell szembe néznie – amellett, hogy az Egyesült Államokban a Waymo-val küzd, nemrég az önvezető autóinak működését is felfüggesztette egy baleset miatt, de a szexuális zaklatással kapcsolatos vádak, a Greyball használatának kiszivárgása és Jeff Jones távozása is érzékenyen érinthették a vállalatot.
Uber Egyre több szempontból kerül nehéz helyzetbe az Uber (Forrás: crainsnewyork.com)
hirdetés

Az Uber az Egyesült Államokban a Waymo szolgáltatással küzd, ugyanakkor Európában sem megy minden gördülékenyen a számára. Egy olasz bíróság a döntésében arra szólította fel a vállalatot, hogy hagyjon fel minden olaszországi tevékenységével. A bíróság érvelése szerint az Uber „igazságtalan versenyelőnyt” élvez a taxivezetőkkel szemben.

A római bíróság külön kiemelte, hogy az Uber személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalat, ám nem tartja tiszteletben az erre a tevékenységre vonatkozó szabályokat, és a díjszabását nem a közlekedési hatóság szabályozza meg. Mindez azt eredményezte, hogy a hagyományos taxisok nem tudták felvenni a versenyt az Uber alacsonyabb áraival.

Az Ubernek 10 napot hagytak arra, hogy minden olaszországi tevékenységét befejezze, és megtiltották számára azt is, hogy reklámkampányt folytasson.

Amint letelt a megközelítőleg másfél hetes időszak, onnantól az Ubernek minden egyes olyan nap után, amikor folytatja tevékenységét az országban, 10 ezer eurót (~ 3 millió forint) kell fizetnie, ami egy évre 3,65 millió eurós (~ 1,1 milliárd forint) összeget jelentene. Amíg azonban a 10 nap le nem telik, az Uber továbbra is a megszokott módon szállíthat utasokat.

Az Uber a La Repubblica nevű olasz lapnak azt mondta, hogy fellebbez a döntés ellen, a vállalat szerint az olasz közlekedési törvény idejétmúlt, és nem kedvez az olasz embereknek.

„Sokkolt minket az olasz bíróság döntése, és fellebbezni fogunk. Több ezer hivatásos, engedéllyel rendelkező vezető használja az Uber alkalmazást ahhoz, hogy pénzt keressen és megbízható közlekedési lehetőséget ajánljon fel egy gombnyomásra az olaszoknak” – írta az Uber a közleményében.

Tavaly júliusban az Uber kivonult Magyarországról is, miután az év elején a taxisok több tüntetést is tartottak, majd hatályba lépett a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. Várhatóan Dániában is felhagy tevékenységével még ebben a hónapban a vállalat, és Románia is szigorítani akarja az Uber működésének szabályait.  

Az Uber számára további kihívást jelenthet, hogy a múlt hónap végén balesetet szenvedett az egyik Volvo típusú önvezető autója, amely az esetet követően az oldalára borult, így aztán a vállalat egyelőre felfüggesztette az ilyen autók használatát.

Emellett alig fél év elteltével távozott a vállalattól Jeff Jones, az Uber új vezetője, illetve a vállalaton belüli szexuális zaklatásokról szóló vádak is érzékenyen érintett az Ubert. Ugyancsak nemrég szivárgott ki, hogy a vállalat egy Greyball nevű titkos eszközt használt, hogy így elkerülje világszerte a végrehajtó hatóságokat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen