Tech

Jövőre érkezhetnek az öt perc alatt feltölthető akkumulátorok

Az izraeli StoreDot cég vezérigazgatójának állítása szerint, jövő télen már piacra kerülhetnek az új technológiás akkumulátorok, amelyek feltöltéséhez mindössze öt percre van szükség.
StoreDot fleshbattery A StoreDot által kifejlesztett akkumulátor segítségével percek alatt feltölthetjük telefonunkat (Forrás: BBC.com)

A villám akkumulátorok első bemutatására még 2015-ben került sor, egy izraeli start-up cég, a StoreDot által, Las Vegasban a CES technológiai bemutatóján.

Doron Myersdorf, a cég vezérigazgatója a BBC-nek tett interjúja során elmondta, hogy az általuk kifejlesztett modern akkumulátorok gyártása várhatóan 2018 elején kezdődhet meg.

Ugyanakkor Ben Wood, a CCS Insight technológiai elemzője kétségeit fejezte ki az akkumulátor előállítási igényeivel kapcsolatban, hiszen nem biztos, hogy találni hozzá megfelelő gyártót. Ehhez kapcsolódóan Myersdorf elmondta, hogy egyelőre nem hozhatja nyilvánosságra, hogy mely gyártók fejezték ki komoly érdeklődésüket a technológia gyártása iránt.

A 2015-ös bemutató során, a vezérigazgató elárulta, hogy az általuk tervezett akkumulátorok olyan, nem hagyományos anyagokat is tartalmaznak, amelyek felgyorsítják az ionok átvitelét az anódról a katódra, ezzel gyorsítva fel a töltés folyamatát. Az eszközök felépítéséhez nano méretű anyagokra van szükség, amelyek extrémen kicsi mérettel rendelkeznek, és az izraeli cég által titokban tartott szerves vegyületeket tartalmaznak.

 

StoreDot charging dockA StoreDot az akkumulátoraihoz tartozó töltő állvány modelleket is bemutatott (Forrás: Twitter.com)

 

A két évvel ezelőtti bemutató során a villám akkumulátorok mérete, vastagsága még nagyobb volt a megszokott okostelefon akkumulátorokénál, azonban Myersdorf úr állítása szerint mostanra készen állnak a piacon való megjelenésre.

„Mindössze öt perc leforgása alatt fel fogunk tudni tölteni egy okostelefont.” – mondta Myersdorf.

Hozzátette, hogy a technológia kísérleti előállítása már két ázsiai akkumulátor gyártónál is folyamatban van, és a tömegtermelés várhatóan 2018 első negyedévében kezdődhet majd meg.

Ben Wood meggyőződése, hogy amennyiben a termék piaci bevezetése olyan gördülékeny lesz, mint ahogyan azt a cég állítja, és az akkumulátorok a terveknek megfelelően fognak működni, akkor az, az iparág egyik legfontosabb pillanata lehet.

„Az akkumulátor technológiákkal való kockázatvállalás bizony komoly negatív fordulatot is vehet.” – nyilatkozta a BBC-nek – „Csupán azt szeretném ezzel mondani, hogy a tapasztalat megtanított már engem arra, hogy mindig maradjak szkeptikus. Először lássuk, hogy mi fog történni, ez az én véleményem.”

Többek között rámutatott arra a tényre, hogy az olyan technológiai megoldások, amelyek nagy mennyiségű hőt termelnek (így például a villámgyors energiaátvitellel járó töltés), befolyásolhatják az akkumulátorok teljesítményét. A telefonokban, laptopokban illetve elektromos járművekben használt lítium akkumulátorok élettartamát, és energiatárolási kapacitását nagymértékben csökkenti a magas hőmérsékletnek való kitettség.

Ennek ellenére, ha valakinek sikerülne megoldania az „akkumulátor problémának” ezt a részét, az átalakítaná az egész elektronikai piacot.

A StoreDot-on kívül más gyártók is dolgoznak azon, hogy minél gyorsabban feltölthető akkumulátorokat tudjanak előállítani, így nagy a technológiai kutatás-fejlesztés verseny az ipar e területén is.

Példaként, 2016 novemberében az amerikai Qualcomm bemutatta Quick Charge 4 típusú akkumulátorát, amely öt perces töltés ellenében 5 órás üzemidőt képes biztosítani használójának.

A StoreDot a napokban, a berlini technológiai bemutatón mutatta meg a nyilvánosságnak az általuk fejlesztett elektromos autó akkumulátort, amely feltöltéséhez szintén öt perc szükséges. A cég szerint ez a termékük 300 mérföld, azaz 483 km megtételét teszi lehetővé a rövid idejű töltés mellett.

Amennyiben a cég állításai valósnak bizonyulnak, úgy egyszerre két problémát is orvosolni tudnának vele, amelyek az elektromos autókkal szemben felmerülnek. Az egyik az időigényes töltés, a másik pedig a relatívan alacsony hatótávolság.

„Senkivel sem kötöttünk még szerződést, azonban együttműködünk több autógyártóval az akkumulátor fejlesztése érdekében.” – mondta Myersdorf.

 

StoreDot car chargingA StoreDot állítása szerint az elektromos autók töltése is lehetséges lesz öt perc alatt (Forrás: Hdmotori.it)

 

A StoreDot az általa piacra dobni kívánt akkumulátorral szemben kritikával illette a világon talán legnagyobb ismertségre szert tett elektromos autó- és akkumulátorgyártó és fejlesztő céget. Hiszen az Elon Musk vezetése alatt álló Tesla, és a cég által működtetett Supercharger technológiának mintegy hetvenöt percre van szüksége ahhoz, hogy teljesen feltöltsön egy, a cég által gyártott autó modellt.

Az igazsághoz persze hozzá tartozik az is, hogy a Supercharger-nek mindössze húsz percre van szüksége ahhoz, hogy nyolcvan százalékra feltöltse az akkumulátort, ez után pedig a töltés üteme fokozatosan egyre jobban lelassul, hogy ne tegyen kárt az akkumulátor szerkezetében. Ez a húsz perces töltés pedig átlagosan 190-210 km megtételét teszi lehetővé.

„A vásárlók azt szeretnék, hogy az elektromos autók töltési ideje hasonló legyen, mintha egy hagyományos benzinkúton tankolnának.” – mondta Joe Kempton, a Canalys egyik elemzője. – „Azonban a valódi siker azon fog múlni, hogy melyik technológiát lesznek képesek elég nagy mennyiségben előállítani, valamint alacsonyabb áron eladni.”Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen