Tech

Teljesen átlátszó, és energiát is termel a napelemes ablak

Egy holland bank épületére szerelték fel a világ első kereskedelmi célra használt, teljes egészében átlátszó napenergia-termelő ablakait. A napelem-cellák egyáltalán nem zavarják sem a fény bejutását, sem a kilátást, hiszen az ablak szélére szerelték azokat egy olyan speciális szögben, amely lehetősé teszi a napenergia hatékony elektromos árammá alakítását.
Napelemes ablak A kilátást sem zavarja az ablak speciális funkciója (Forrás: physee.eu)

A projekt tervezőjének, a Physee nevű startupnak az egyik alapítója és egyben vezetője, Ferdinand Grapperhaus elmondta, hogy a nagy kereskedelmi épületek rengeteg energiát fogyasztanak, és ha energiasemlegessé szeretnénk tenni azokat, többnyire nem fogunk elegendő helyet találni a tetőkön a napelem-paneleknek. Így aztán más felületeket (is) kell felhasználni erre a célra...

Elmondása szerint a napelemes ablakok 8-10 watt energiát képesek megtermelni, ami a felhasználók számára már lehetővé teszi, hogy négyzetméterenként naponta kétszer feltöltsék a telefonjukat.

Elsőként júniusban szerelték fel az ablakokat „élesben” is egy épületre, akkor Hollandia legnagyobb bankjának egy épületén 30 négyzetmezérnyi napelemes ablakot helyeztek el. Ezentúl a bank alkalmazottai az ablakot és egy USB-csatlakozót felhasználva képesek lesznek feltölteni a telefonjaikat.

Bár ez egyelőre túl nagy változást nem hoz a nagy energia-felhasználású épületek felhasználóinak életébe, máris többen jelezték, hogy szeretnének hasonló ablakokat, közöttük egy jótékony szervezet is. Később pedig egy „1800 négyzetméter kiterjedésű” projekt vár a vállalatra, amelynek keresztében Amszterdam egy nemrég épült lakossági épületegyüttesét szerelik majd fel az ablakokkal.

A vállalat vezetője szerint a nagyobb épületek esetében már kifizetődik a napelemes ablakok telepítése, de továbbra is dolgoznak azon, hogy fejlesszék az ablak hatékonyságát.

Elmondása szerint a következő modell akár háromszor olyan hatékony is lehet, mint a jelenlegi, ugyanis egy speciális bevonat kerül rá, amely a beérkező látható fényt infravörös-közeli tartományúvá változtatja. Ez a fény vetül majd a napelem-cellákra, amelyek továbbra is az ablak szélén lesznek. Elárulta azt is, hogy az ablak bevonatának elkészítéséhez – 2014-es megfigyeléseik nyomán – túliumot használnak majd.

Érdekesség, hogy a Physee azon 30 technológiai startup között volt, amelyeket 2017-ben a Világgazdasági Fórum úgy emelt ki, mint amely vállalatok „megváltoztathatják a világot”. A vállalat megjelenése a június 14-én bemutatott listán arra utalhat, hogy a világ kezdi egyre komolyabban venni a globális klímaváltozás jelentette kockázatot.

Ferdinand Grapperhaus szerint tíz éve a fenntarthatóságot még nem vették komolyan, az elmúlt három évben azonban ezen a téren komoly változást figyelt meg a vállalatok és kormányok körében is, de a befektetők is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen