hirdetés
Tech

A Kino robotékszerek nem csak díszítenek, de különböző feladatokat is végeznek

A ruházaton közlekedő és különböző feladatok ellátására alkalmas robotokat a Kino projekt keretében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Media Lab tanszék, a Stanford Egyetem, illetve a Royal College of Art kutatóiból, mérnökeiből és formatervezőiből álló csapata fejlesztette ki. A divatot a technológiával ötvöző kis robotok persze még nem a legfürgébbek – de ki tudja, egy napon talán „forradalmasíthatják” az öltözködést.
Robotékszer Egyelőre nagyok és nem éppen fürgék a robotékszerek (Forrás: design-milk.com)
hirdetés

A Kino robotékszerek segítségével a viselőiknek már arra sem kell ügyelniük, hogy éppen süt-e a nap, vagy esik az eső, hiszen a kis robotok a ruhán haladva képesek helyettük észlelni mindezt, és akár felhúzni vagy levenni a kapucnit.

Hogy ez vajon szükséges vagy különösebben pozitív funkció-e, érdekes kérdés lehet, mindenesetre Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényének egy sora ugorhat be annak kapcsán:

„A cipzár felváltotta a gombot, s az embernek már az az idő sem áll rendelkezésére, a gondolkodásra, amikor hajnalban… a filozófia, tehát a melankólia órájában… felöltözködik”.

Az mindenesetre biztos, hogy izgalmas módon egyesítik az ékszerek, a ruházat és a robotok világát a kis eszközök, amelyek az anyagon végighaladva megváltoztatják a ruhák mintáit, megigazítják a sálat, vagy akár leveszik a kapucnit, ha már nem esik az eső.

RobotékszerAz időjárásnak megfelelően fel-le húzzák a kapucnit a robotok (Forrás: design-milk.com)

„A miniatürizált robotok funkcionalitásával tervezve ez az 'élő' ékszer nem módosított ruhán közlekedik, és a társadalmi körülmények függvényében megváltoztatja a helyzetét, testre szabja a megjelenést, és lehetővé teszi az én bemutatásának több módját” – jellemezte a Kino ékszert a tervezőcsoport.

A ruha két oldalán található kerekek segítségével képesek az öltözeten maradni a kis robotok, ezeket pedig mágnesek tartják össze. Az egyik felső pár kereket egy kis „motor” hajtja, ami lehetővé teszi, hogy a másik kettő is mozogjon, végső soron pedig így vándorolhassanak az anyagon a robotok, amelyeket be lehet programozni, hogy azok egy előre meghatározott mintában haladjanak a ruhán.

RobotékszerAz egyik pár kerék segítségével mozognak a robotok (Forrás: design-milk.com)

„A ruhákhoz illesztve formaváltoztató öltözetet és kinetikus mintázatokat alkotnak, ezzel pedig egy új, dinamikus divatot hoznak el” – jegyezték meg a tervezők.

Amennyiben ez sem volna elég, a beépített szenzorok képesek észlelni az időjárás változásait – így például a hőmérsékletet és az esetleges csapadékot – és ennek megfelelően például bezipzárazzák a pulóvert, vagy fel-le húzzák a kapucnit.

RobotékszerAttól függően, mivel fedik be őket, a robotok elrejtőzhetnek vagy akár feltűnő díszként is szolgálhatnak (Forrás: design-milk.com)

Ha okostelefonnal kötik össze a robotokat, akkor azok akár zene lejátszására vagy telefonálásra is alkalmasakká válnak.

„Azzal, hogy az eszközöket szenzorokkal láttuk el, aktívan képesek reagálni a környezeti körülményekre. Mobilkészülékekkel is párosíthatóak, így pedig személyre szabott, a testen lévő asszisztensekké válnak, és segítenek elvégezni feladatokat” – tették hozzá a tervezők.

A szögletes formájú robotok önmagukban persze még nem lennének különösebben látványos ékszerek, de különböző textilanyagokkal letakarhatóak, és így vagy „beleolvadnak” az őket körülvevő ruhába, vagy éppenséggel kitűnnek abból ékesítve azt.

„Elképzelésünk szerint a jövőben ezeket a robotokat olyan mértékben miniatürizálják majd, hogy simán beleilleszthetőek lesznek a testdíszítés már létező eljárásaiba” – fogalmazta meg a tervezőcsoport.

Az első Kino prototípusokat a 2017 áprilisában mutatták be a MIT tudományos és technológiai központjában tartott Being Material szimpózium keretében.

RobotékszerKépes egészen jól álcázkodni a megfelelően díszített robot (Forrás: design-milk.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen