hirdetés
Tech

Vírus terjed a Facebook Messengeren

Megjelent a Facebook Messengeren egy, a napokban különösen intenzíven dolgozó kártevő, amely rosszindulatú reklámprogramot tölt le a gépre és továbbterjeszti magát, és teszi mindezt ráadásul úgy, hogy a kevésbé gyakorlott Facebook-felhasználók talán nem is sejtik, hogy nem csak egy „ártalmatlan” linket küldött nekik egy barátjuk – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.
Facebook Nem árt az óvatosság a Facebook-chaten kapott üzeneteknél! (Forrás: bgr.com)
hirdetés

A hvg.hu Makay József kiberbiztonsági szakértő tájékoztatása alapján azt írta, hogy többen olyan üzenettel találkozhattak az elmúlt napokban a Facebookon, amely egy ismerősük nevét, valamint a „Video” kifejezést tartalmazza, majd egy emoji következik, s ezek után a kérdéses link.

Az üzenetben lévő linkre kattintva egy olyan oldalra jutnak a felhasználók, ahol első ránézésre egy videót láthatnak, ám a továbbkattintás után egy olyan dokumentum jelenik meg, amelyben egy fertőző és reklámokat megjelenítő oldalra irányító link rejlik a látszólagos „lejátszógomb" helyén.

Nagyon fontos tehát, hogy ne kattintsunk a lejátszógombnak vélhető linkre.

„Az adware elterjesztésével a kártevő készítői hatalmas összegeket tehetnek zsebre, a reklámmegjelenítésen és az azokból befolyó pénz megszerzésén túl egyéb célról egyelőre nincs tudomásunk” – olvasható a Makay.net oldalon.

A gyakorlottabb felhasználóknak az üzenet gyanús lehet, ugyanakkor az a gyorsaság, amellyel a kártevő terjedni tudott, azt engedi sejteni, hogy az internetezők egy nagy részét továbbra is felkészületlenül érik a hasonló támadások.

Gyanús üzenetA linken kívül egy ismerős neve, egy emoji és a Video kifejezés látható a problémás üzenetekben (Forrás: gizbot.com)

A Techaeris.com oldalon azt írják, hogy erre a Kaspersky Lab által felfedezett vírusra már nem csak a Windows, hanem a Linux és a macOS felhasználóinak sem árt ügyelnie, ugyanis a „személyre szabott” videó előnézetéről továbbkattintva a használt böngésző és operációs rendszer függvényében történik meg az átirányítás.

Így például ha valaki Mozilla Firefox-ot és Windows-t használ, egy olyan oldalon taláhatja magát, ahol egy hamis, a Flash Player frissítésére történő felszólítást lát, majd egy Windows exe fájlt ajánlanak neki, amellyel azonban korántsem azt kapja, amire számított...

A Google Chrome felhasználóit ellenben egy YouTube-hoz hasonló oldalra irányítják, és egy hamis hibaüzenettel próbálják rávenni arra, hogy „Chrome-bővítményként” töltse le a kártevőt – vagyis jelen esetben az adware-t.

Az Apple Mac OS-t és Safarit használóknál pedig ahhoz hasonló oldal jelenik meg, mint a Firefox használóinál, csak éppen a MacOS „felhasználóra szabva”, és ugyancsak a Flash Media Player frissítésével próbálja tőrbe csalni a gyanútlan internetezőt – aki ebben az esetben egy .dmg fájlt kap, amely szintén egy adware-t, azaz reklámvírust rejt. A Linuxosokra is gondoltak, akiket szintén egy rájuk szabott fogadóoldalon próbálnak megtéveszteni.

A Hacker News szerint úgy tűnik, hogy a hackerek célja, hogy a reklámokból származó bevétel érdekében fertőzzék meg a rendszereket az adware-rel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen