Tech

Elegáns és látványos a Loewe „aranykeretes” tévéje

A tévézési szokások változása mellett talán azért is jut egyre kevésbé hangsúlyos szerep az otthonokban a tévéknek, mert egyébként nem a legstílusosabb elemei a lakásoknak. A Bild X-et viszont nem „kell” eltüntetni a lakás szembetűnőbb pontjairól, mert a vezetékek elrejtésével, az ultravékony kialakítással és az „arany” kerettel a készülék ügyesen beilleszthető a lakásokba anélkül, hogy kikapcsolt állapotában egy nagy, fekete téglatestként foglalná a helyet.
Loewe Bild X Loewe Bild (Forrás: dezeen.com)

A Bild X koncepcióját szeptember 1. és 6. között mutatják be a berlini IFA kiállításon. A Loewe kreatív igazgatója, Bodo Sperlein elmondta, hogy a látványos tévé a legújabb kísérletük arra, hogy a tévéket frissebbé és kevésbé furcsává tegyék.

A Bild X kijelzője, ahogyan arra már első pillantásra is felfigyelhetünk, ultravékony és némileg hajlékony is. Ez részben annak köszönhető, hogy az elektromos alkatrészeket a képernyőtől külön, egy kevéssé feltűnő helyen „rejtik el” a tervezők. A másik fontos tényező, amely lehetővé tette az ultravékony képernyő megalkotását, nem más, mint a televíziók esetében gyakran használt LED, illetve LCD kijelzők OLED technológiára „cserélése”.

Ami azt illeti, a 2017-es IFA kiállításon több OLED-technológián alapuló tévével is találkozni lehet, de egyelőre inkább csak a felső kategóriás készülékeket szerelik fel ilyen kijelzővel – ebben a kategóriában viszont most ez tűnik a legnépszerűbbnek.

Ultravékony designtévéA kerettel a tévé akár falra is szerelhető (Forrás: dezeen.com)

Bodo Sperlein úgy véli, az OLED lehetőséget ad arra, hogy „radikálisan megváltoztassák” a tévék esztétikai megjelenését, éppen úgy, ahogyan a katódsugárcsöves (CRT) készülékeket a 2000-es években a lapos tévék váltották fel.

„Az OLED-fólia a TV-designt egy másik szintre emeli” – vélekedik a formatervező.

Ahelyett azonban, hogy az ultravékony kijelzőnek köszönhetően a tévét jobban elrejtené a környezetében, a Loewe inkább azt szeretné elérni, hogy az ő készülékük a szobák egy központi eleme legyen. Ennek érdekében a Bild X kijelzője körül egy vékony, aranyszínű fémkeret található, és ha éppen nem a falra szerelik, akkor egy „kő” alapon helyezhető el a szoba egy felületén.

Az OLED technológiának köszönhetően a kijelző könnyű és elég rugalmas, így aztán nem nehéz a keretbe helyezni, vagy onnan kivenni. A Loewe jelenleg azon dolgozik, hogy a szükséges kábeleket elrejtse, akár a tévé talapzatába, vagy egy különálló, erre szolgáló alkatrészbe. Emellett a hangszóróknak is helyet kell találni.

Természetesen nem ez az első kísérlet arra, hogy a televíziókat olyan módon alakítsák át, hogy azok a lakásban ne egy kellemetlen látványt nyújtó, fekete keretet jelentsenek, hanem a belső tér szerves részei legyenek.

Így például Yves Béhar Fuseproject nevezetű tervezőstúdiója a közelmúltban egy olyan televíziót tervezett a Samsungnak, amely első ránézésre egy keretezett képnek látszik. Ennek a tévének a különlegessége, hogy képeket jelenít meg, amint valaki a szobába lép, így aztán éppen úgy fest, mintha egy keretezett fotó volna – csak éppen még a szobában uralkodó fényviszonyokhoz is alkalmazkodik.

Emellett a Bild X elődjeként is jelentek már meg korábban ebben az évben art deco stílusú készülékek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen