hirdetés
Tech

Hordozható, „kulcstartós” allergénfelismerő rendszert fejlesztettek ki

Az ételallergiával élő gyermekek és felnőttek számára kellemetlen, vagy akár veszélyes is lehet egy éttermi étkezés akkor, ha ott nem ügyelnek kellően a betegek igényeire. Az ACS Nano nevű lapban egy olyan apró, kulcstartós elemzőkészüléket tartalmazó allergéndetektor-rendszer fejlesztéséről számoltak be, amely akár az allergénekkel való keresztszennyeződést is képes lehet kiszűrni, és így biztonságossá teheti az allergiások számára az éttermi étkezést.
Allergénészlelő készülék A rendszer a kutatók állítása szerint a csekély mennyiségű allergént is képes kimutatni (Forrás: eurekalert.org)
hirdetés

Az ételallergiával élő emberek nagy része igyekszik kerülni azokat a magvakat, halakat, illetve más élelmiszereket, amelyek allergiás reakciót – az enyhébb kiütésektől egészen az akár életveszélyes anafilaxiás rohamig – válthatnak ki. Csakhogy ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen előfordulhat, hogy hiányos vagy pontatlan az ételeken olvasható címke, vagy akár az étel az allergénnel keresztszennyeződött.

A hagyományos eszközökkel – többnyire tekintélyes méretű laboratóriumi felszereléssel, vagy lassan „dolgozó”, és az alacsony allergén-koncentrációt gyakran nem is jelző eljárásokkal – az ételallergiásoknak eddig arra nem sok esélyük volt, hogy saját maguk gyorsan és egyszerűen ellenőrizhessék, hogy az eléjük került étel valóban mentes-e az allergénektől. Ralph Weissleder, Hakho Lee és kollégáik éppen ezért elhatározták, hogy olyan eszközt készítenek, amely kifejezetten felhasználóbarát.

A kutatók egy 40 dolláros (átszámítva megközelítőleg 10 ezer forint) hordozható allergénfelismerő-rendszert dolgoztak ki, amelynek az iEAT nevet adták. Előbbi mozaikszó az „integrált exogén antigén tesztelő” (integrated exogenous antigen testing) kifejezésből ered, és egyben egy kis játék a szavakkal, hiszen az „I eat” annyit tesz: „eszek”.

A rendszer része egy apró kézi eszköz, amellyel mintát lehet venni az élelmiszerből, illetve egy kulcstartós elemzőkészülék is, amely érzékeli az esetlegesen az ételben lévő allergéneket, és az eredményeket – vezeték nélküli kapcsolattal – kommunikálja a felhasználó okostelefonja felé.

Az előbbi folyamattal a prototípus képes volt öt allergént felismerni kevesebb, mint 10 perc alatt. A tesztben gabona, földimogyoró, tej, mogyoró és tojásfehérje nyomaira kellett „felfigyelnie” a rendszernek, és ez sikerült is neki, méghozzá úgy, hogy a laboratóriumi vizsgálatok esetében előírt mennyiségnél is kisebb volt az allergének szintje. Az éttermi menükből vett mintán végzett kísérletnek egyébként néhány meglepőbb eredménye is született, így például glutén bukkant fel a salátában, és tojásfehérje a sörben.

Bár az első prototípus csak ötféle allergén kimutatására képes, a kutatók szerint további összetevőkre is kiterjeszthető volna a képessége. Példaként említették a mezőgazdaságban használatos növényvédőszereket, vagyis peszticideket, amelyen ugyancsak megjelenhetnek bizonyos ételeken. (Emlékezetes, nemrég például nagy botrányt okozott a tojásokon megjelenő fipronil nevű inszekticid.)

Az iEAT rendszer már nem az első, amelyet azért alkottak, hogy a hétköznapi életben segítsenek a bizonyos emberek számára veszélyes összetevőket azonosítani – és persze feltehetőleg nem is az utolsó. A tavalyi CES-en például egy látványos kis kütyüt mutattak be, amely teljesen közérthetően, egy mosolygó vagy éppen egy szomorú smiley-val kommunikálja a felhasználó felé, hogy észlelt-e glutént az ételben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen