Tech

Hogyan akadályozzuk meg egyszerűen, hogy telefonunk egyben legális lehallgató-készülék is legyen?

Facebook, Google, Apple, Samsung, Microsoft és még sok-sok más, alapvetően igen hasznos alkalmazásokat és telefonos applikációkat készítő óriásvállalat, melyek mind képesek nem csak hallani, de rögzíteni is, amit mondunk, ha rosszul állítjuk be termékeiket. Lássuk, hogyan vehetjük mindennek elejét a különféle rendszerekben!
Telefonos lehallgatás elleni beállítások Nem is gondolnánk, mennyien fülelnek, ha nem vigyázunk (Forrás: Thebestsites.com)

A titok kulcsa, hogy a legtöbb cég applikációiban, már alapvetően be van állítva, hogy engedélyezzük a mikrofon használatát az adott terméknél (különösen azoknál, melyek hanggal is indíthatók, vagy kezelhetők), így technikailag, magunk járulunk hozzá, hogy füleljenek, ha akarnak, ezek az óriáscégek, vagy akár rögzítsék is mindennapjaink a telefon közelében tett audióit.

Ezt a problémát azonban elvileg egy puszta beállításmódosítással, azaz a mikrofon kikapcsolásával az adott applikáció esetén, megakadályozhatjuk.

Az alábbiakban, sorra vettük, hol és hogyan tehetjük meg mindezt:

Google

A Google esetében általában a Siri-hez hasonló, „OK Google” szokott íly módon működni, ám szerencsére a cégóriás biztosít lehetőséget arra, hogy visszahallgassuk és töröljük is azon hanganyagokat, melyeket korábban rögzíteni kívántunk, továbbá, ki is kapcsolhatjuk az „OK Google”-t, Androidon a Beállítások/Google/Hangkeresés menüpontban tehetjük ezt meg.

Facebook

iPhone-on: Beállítások/Facebook menüpontban csúsztassuk el a mikrofon kapcsolóját, ami zöldről fehérre váltva kikapcsol.

Android felhasználók készüléktípusonként kissé eltérő elnevezések lehetnek, de a Beállítások/Alkalmazások/Engedélyek pontban általában sikerrel iktathatjuk a mikrofont.

Apple Siri

Az Apple Siri, mely a „Hey Siri” kulcs elhangzásával működik, nagyon hasonló az „Ok Google”-höz. Esetében a  mikrofont a Beállítások/Általános beállítások/Siri, csúszka zöldről szürkére változtatásával kapcsolhatjuk ki.

Samsung Bixby

A koreai óriás igencsak „ragadáncs” módon, dedikált, hardveres gomb formájában iktatta be a hangutasítással működő Bixby alkalmazását, így ennek mikrofon funkciójától nehéz kissé megszabadulni, de nem lehetetlen.

A Bixby gomb teljes letiltására és „újrafelhasználására” alkalmas például a bxActions - Bixby Button Remapper, s a BK Package Disabler (Samsung) telepítése. Segítségükkel kiiktatható a Bixby, s a gombja a felhasználó óhaja szerint mást csinál egy lenyomásra, mást két nyomásra, megint mást hosszú nyomásra.

A Samsung átlagosan havonta érkező frissítései ugyan átmenetileg kiiktatják a remappert, de azt pár érintéssel mindig újra lehet telepíteni. (Forrás: hirado.hu)

Microsoft Cortana

A Microsoft hangvezérelt szolgáltatása, a Contana, mely a „Hey Cortana” kifejezés elhangzásával léptethető életbe, szintén automatikus mikrofonhasználatot engedélye magának, melyet Windows 10-es számítógépen például úgy lehet kiiktatni, hogy megnyitjuk a Cortana-t azaz a keresőbe írjuk a „Cortana” szót, s a „Settings”-ben átállítjuk „Off”-ra.

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen