hirdetés
Tech

„Atombiztos” fejlesztést kapott az új orosz katonai öltözet

Egy olyan karórát fejlesztettek az egészen futurisztikus, Ratnik névre keresztelt orosz katonai ruházathoz, amely képes ellenállni a nukleáris robbanások hatásainak is.
Orosz katonai ruházat (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A „Ratnik” nevezetű orosz katonai öltözethez egy olyan, nagyjából 100 gramm súlyú automata karóra is tartozik, amely képes ellenállni a harctereken tapasztalható elektromos impulzusoknak, és „akár egy nukleáris robbanás következményeinek” is – derül ki a Ratnik katonai ruházatot tervező Rostec közleményéből.

„Amennyiben egy katona egy nukleáris bomba elektromágneses sugárzásának van kitéve, a karóra továbbra is bármiféle fennakadás nélkül működik” – mondta Oleg Fausztov, a Rostek a karórát tervező részlegének vezetője.

A Rostec közleménye szerint a karóra szélsőséges hőmérsékleti értékek (-40; +50 Celsius-fok) között is működőképes, és élettartama eléri a 10 évet.

A közlemény nem tett említést arról, hogy a Ratnikon található több tucat különböző kiegészítő és eszköz közül bármelyik másik is ellenállna egy esetleges nukleáris robbanás hatásainak.

A katonai ruházat öt integrált rendszere összesen ötvenkilenc különböző eszközt, így például fegyvereket, illetve a védekezéshez, kommunikációhoz szükséges, továbbá az érzékelés javítását szolgáló kütyüket tartalmaz. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a Ratnik bármilyen időjárási körülmény mellett, a nap bármely szakában használható.

A tervek szerint egy, a korábban bemutatottnál is fejlettebb harctéri öltözetet – amelyről Ratnik-3 néven tettek említést – is bemutatnak, várhatóan 2020-ban. A Rostek képviselőinek szeptember 29-i bejelentése szerint az újabb katonai ruházatban már egy titán vázba építve kapnak helyet a még kifinomultabb rendszerek.

A TASZSZ szerint a „jövő harctéri öltözetének” nevezett Ratnik-3 a korábban bemutatott ruházatnál nagyjából 30 százalékkal kisebb súlyú lesz, és tartozik majd hozzá egy exoszkeleton (vagyis egyfajta mesterséges külső váz) is, amelybe a ruházat mikroklímáját és a viselője egészségi állapotát jelző eszközöket is építenek. Az öltözethez tartozó sisakot pedig egy digitális kijelzőrendszerrel látják el.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen