hirdetés
Tech

Rögtön első „munkanapján” teherautóval ütközött egy önvezető busz

Meglehetősen szerencsétlenül alakult Las Vegasban egy önvezető kisbusz első „munkanapja”, ugyanis már ekkor érintetté vált egy balesetben. Igaz, a balesetet nem az autonóm jármű okozta, hanem a teherautó emberi sofőrje...
Navya kisbusz Önvezető kisbusz (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

A több utast is szállító jármű egy teherautóval ütközött össze, a járművek kis sebességgel haladtak. Szerencsére senki sem sérült meg a balesetben, amelyben a helyi hatóságok a teherautó emberi sofőrjét találták hibásnak – írja a BBC. A teherautót vezető férfit a rendőrség megbírságolta.

A balesetben érintett jármű az első olyan busz, amelyet az Egyesült Államokban a közutakon használhatnak. A incidens mindössze egy nappal azt követően történt, hogy a Google anyavállalata – az Alphabet – tulajdonában álló Waymo bejelentette első, teljesen önvezető taxiflottájának bemutatását az arizonai Phoenix-ben.

Franciaországban egyébként ugyancsak a napokban mutatott be a Navya nevű francia startup vállalkozás egy olyan autonóm – és teljesen elektromos meghajtású – járművet, amely a tervek szerint akár 2018 harmadik negyedévétől megjelenhet Párizs útjain.

A balesetben érintett Las Vegas-i busz ugyancsak a technológiáját Londonban is tesztelő Navya rendszerét használja. A busz 15 ember szállítására is alkalmas, és akár 45 km/h-s sebességgel is képes közlekedni, de általában nagyjából 25 km/h körüli sebességgel halad az utakon.

Las Vegas város szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy csak egy kisebb ütközésről van szó, és az önvezető busz várhatóan már csütörtökön visszatér az utakra, miután elvégeznek rajta néhány rutinvizsgálatot.

Jace Radke ismertetése szerint egy futárszolgálatot végző teherautó egy kisebb útról közeledett, amire reagálva az önvezető busz éppen azt tette, amit ilyen helyzetben tennie kellett, és megállt.

„Sajnos az emberi tényező – a teherautó vezetője – nem állt meg” – tette hozzá Radke.

Korábban is történtek már olyan kisebb-nagyobb balesetek, amelyekben önvezető technológiával ellátott autók váltak érintetté, ugyanakkor ezeknek az eseteknek a legnagyobb részében emberi hiba vezetett az incidensekhez.

Korábban ebben az évben például Arizonában az Uber által tesztelt autonóm autó borult fel, miután egy másik jármű vezetője nem engedte el.

2016-ban a bizonyos autonóm funkciókkal felszerelt Tesla Model S egy súlyos balesetnek vált részévé, aminek következtében a sofőrje életét vesztette. Később kiderült, hogy ebben az esetben részben az önvezető technológia hiányosságai vezettek a tragédiához.

Szakértők szerint mindenesetre még az ilyen balesetek ellenére is biztonságosabbá válhat a közúti közlekedés az önvezető technológia segítségével. A RAND Corporation ezen a héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint már jelenlegi állapotában is be kellene vezetni az önvezető technológiát.

„Ha a nagyon autonóm járművekre várunk, amelyek sokszorosan biztonságosabbak, mint az emberi vezetők, akkor elszalasztjuk annak lehetőségét, hogy életeket mentsünk meg” – érveltek a jelentésben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen