hirdetés
Tech

Légi taxi szolgáltatást indít az Uber és a NASA 2020-ban

Az Uber a NASA-val együttműködve, elektromos járműveket bevetve indít légi taxi szolgáltatást, az első utakat várhatóan három éven belül teszik meg Los Angelesben.
Repülőgép Légi taxi szolgáltatást indít az Uber és a NASA 2020-ban (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

November nyolcadikán a lisszaboni Web Summit nevű IT konferencián Jeff Holden, az Uber vezető termékmenedzsere bejelentette, hogy a taxivállalat megállapodást kötött a NASA-val városi környezetben, alacsonyan repülő légi járművek tervezésére. A partneri megállapodás lehetővé teszi az Uber számára egy igény szerint hozzáférhető, alkalmazáson alapuló taxiszolgáltatás fejlesztését, amely az UberAIR nevet kapja.

A taxiszolgáltatás első kísérleti repülései Los Angelesben, 2020-ban várhatóak, később Dallas, Fort Worth és Frisco területére is kiterjesztik a tesztet.

Jeff Holden elmondta, hogy a megállapodás előkészíti az utat az Ubernek a NASA-val való együttműködésre egy következő generációs légtér gazdálkodási technológia kifejlesztésére.

„Az UberAir sokkal több járatot működtet majd napi szinten a városokban, mint korábban valaha. Hogy mindezt biztonságosan és hatékonyan tegye, ahhoz a légtér gazdálkodás technológiáinak alapvető változására van szükség” – ismertette a termékmenedzser.

Az UberAIR az Elevate (Felemelkedés) nevű kezdeményezés részét képezi, amelynek célja, hogy az autókat elektromos légi járművekkel váltsák fel, amelyek képesek függőlegesen is felszállni és landolni, így gyorsabbá és környezetbarátabbá téve a közlekedést. Az ehhez használatos járművek egyszerre akár négy utast is képesek lesznek szállítani, és lehetőséget adnak majd az utasoknak az utazásmegosztásra.

Az új légi szolgáltatást beharangozó videón úgy tűnik, a szolgáltatás az Uber jelenlegi alkalmazásához hasonlóan működik majd, és rajta keresztül a felhasználók rendelhetnek egy „repülőtaxit”, az út költségeit pedig automatikusan levonják a tárolt kártyaadatokról.

Az Uber szerint Los Angeles közismerten nehézkés közlekedésbe drámai változást hozhatnak az elektromos repülőgépek, amelyek egy átlagosan 80 perces utat is képesek lesznek alig 30 perc alatt teljesíteni.

„Ebben az esetben a technológia lehetővé tenné a Los Angeles-i lakosoknak, hogy szó szerint elröppenjenek a város történelmi szinten nagy forgalma felett, így visszakapnák az időt, amelyet sokkal produktívabban használhatnának fel, akár a barátokkal és családdal töltött több szabadidőre, akár a munkára fordítva azt” – mondta Holden.

Várakozásuk szerint az UberAIR évente több tízezer utat tehet meg a város felett, és az így megspórolt idő a régió gazdaságára is fontos hatással bírhat. A megfelelő infrastruktúra (így a fel- és leszállóhelyek) kiépítéséhez az Uber a Sandstone Properties ingatlanvállalattal működik együtt.

Miután a tervek szerint 2020-ban elindulnak a kísérleti repülések, a szolgáltatás a 2028-as Los Angeles-i olimpiára már teljesen elindulhat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen