hirdetés
Tech

„Póttelefon” született a mobilfüggőknek

Bizonyára sokaknak ismerős a jelenet, hogy rá-rápillantanak a telefonjukra, aztán néhány másodperc elteltével elégedetten leteszik – de csak néhány percig, mert ismét késztetést éreznek arra, hogy meglessék, érkezett-e új üzenet, lájk, hívás... De vajon valóban ez az oka, vagy esetleg már inkább „függőségről” van szó? Akárhogy is, Klemens Schillinger egy olyan, okostelefonra emlékeztető tárgyat alkotott, amely állítása szerint segítheti a telefonfüggőket a kis görgők segítségével abban, hogy búcsút mondjanak végre az előbb ismertetett kellemetlen szokásnak.
Telefonhelyettesítő tárgy „Póttelefon” született a mobilfüggőknek (Forrás: dezeen.com)
hirdetés

Klemens Schillinger dizájner egy olyan, első ránézésre okostelefonra emlékezető tárgyat tervezett, amely állítása szerint segíthet az „okostelefon-függőknek” abban, hogy „elviselhetőbbé váljon” számukra a telefonjuk távolléte.

A bécsi formatervező egyből többféle „helyettesítő telefont” is tervezett a Substitute Phone-nak nevezett projektje részeként, és az egyes tárgyakon kőből készült golyók teszik lehetővé azoknak a mozdulatoknak az imitálását, amilyenekkel az okostelefonon görgetni, lapozni és közelíteni lehet.

Schillinger szerint azáltal, hogy a digitális funkciókat kőgolyókra cserélte, egyfajta „terapeutikus eszközt” szeretne készíteni, amely az okostelefonokat gyakran használók számára segítene az „elvonási tünetek” kezelésében.

Póttelefon(Forrás: www.dezeen.com)

„Az okostelefonok érintőképernyője lehetővé teszi, hogy a közösségi médiába meneküljünk. Ellenőrizzük az e-mailjeinket és üzeneteinket nemcsak a közösségi közlekedés eszközein, de a szociális helyzetekben is, így például amikor a barátainkkal italozunk. Egyre és egyre gyakrabban érzünk késztetést arra, hogy megtekintsük az okostelefotunkat, még akkor is, ha nem számítunk egy bizonyos üzenetre vagy hívásra. Ezek a megfigyelések inspiráltak egy olyan eszköz elkészítésére, amely segít megfékezni ezt az 'ellenőrző' viselkedést” – mondta a tervező a Dezeen magazinnak.

A projekt során Schillinger egy Umberto Ecóról szóló dokumentumfilmből is ötletet merített, amelyben az olasz író és filozófus elmondta, úgy próbált leszokni a dohányzástól, hogy a pipát egy bottal helyettesítette.

A „póttelefonokon” egy howlit nevű ásványból készült kőgolyók találhatóak, amelyeket fekete színű polioximetilén műanyagba helyeztek bele. Mivel ez a fajta műanyag elég nehéz, így egy átlagos okostelefon súlyát képes lehet élethűen imitálni.

Póttelefon(Forrás: www.dezeen.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen