hirdetés
Tech

Szemet gyönyörködtetően kecses „rájadrónt” terveztek

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói egy olyan vízalatti robotot terveztek, amely a rájákhoz hasonlóan mozog, és egyébként küllemében is ezekre az elegánsan úszó tengeri állatokra emlékeztet. A kutatók célja ezzel az volt, hogy a vízi környezethez jobban illeszkedő gépet hozzanak létre.
Rájadrón Akár 10 órán át is képes úszni a rájadrón (Forrás: techexplorist.com)
hirdetés

A MantaDroidot elsősorban a víz alatti megfigyelés és a tengeri biodiverzitást felmérő tanulmányok eszközeként képzelik el a tervezői, akik szerint a hagyományos, a környezetüktől gyakran egészen elütő gépekkel szemben a MantaDroid képes volna a tengeri környezetben „álcázni magát”.

A 35 centiméter hosszú és 63 centiméter széles drón mindössze 0,7 kilogrammot nyom, és akár 10 órán át képes a víz alatt 2,5 km/h-s sebességgel haladni.

„A rájákat a természet legkecsesebb és leghatékonyabb úszóinak tartjuk. Szemben a legtöbb vízben élő fajjal, a rájáknak egy egyedülálló propulziós mechanizmusuk van, amely lehetővé teszi számukra, hogy szinte erőkifejtés nélkül szeljék a tengereket az elülső úszóik mozgatásával. Ezek a különleges tulajdonságok nagy érdeklődést keltettek fel a mechanizmus mögött rejlő tudományos háttér felderítése iránt, és azt illetően, hogy hogyan lehetne hasonló mechanizmusokat beépíteni az autonóm vízalatti járművekbe” – fogalmazott a Chew Chee Meng és Yeo Khoon Seng által vezetett kutatócsoport.

Kutatócsoport(Forrás: techexplorist.com)

A MantaDroid a PVC anyagból készült hajlékony „úszói” segítségével képes haladni, amelyek a hagyományosan a vízalatti autonóm járműveknél használt propeller alapú meghajtó szerkezeteket váltották fel a rájadrón esetében, így lehetővé téve a hosszabb üzemidőt.

Az úszók egy lapos és széles „testhez” kapcsolódnak, ahogyan az a valódi ráják esetében is megfigyelhető. Ebbe helyezték a különböző szenzorokat, valamint mindenféle olyan kütyüt, amelyek a tengeri biodiverzitás megfigyeléséhez, a keresési feladatok ellátáshoz és a hirdografikus adatok begyűjtéséhez használatosak.

A rájadrónt két év alatt tervezték és építették meg, eközben egyebek mellett a folyadékdinamika témakörében is alaposabban elmerültek a kutatók, és mintegy 40 különböző úszóformát teszteltek.

A következő lépésként a tengeri környezetben is próbára teszik a már elkészült drónt, különös figyelmet fordítva arra, hogy az milyen teljesítményt képes nyújtani az egyes vízmélységekben, és hogyan reagál az előre nem látható környezeti tényezőkre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen