Tech

A telefonfüggőség megelőzésére várnak lépéseket az Apple befektetői

Nagy befektetők arra szólították az Apple-t, hogy fejlesszen olyan szoftvert, amely korlátozná, hogy a gyermekek mennyi ideig használhatják az okostelefonjukat. A felhívást két befektetői csoport fogalmazta meg, amelyeknek 2 milliárd dollárnyi részvényei vannak.
Telefonozó kislány A kép illusztráció (Forrás: macworld.co.uk)

A digitális zárakról szóló felhívást a hétvégén küldték el az iPhone-ok gyártójának, a levelet a Jana Partners és egy kaliforniai tanári nyugdíjalap írta alá. A határozottabb szabályozást támogatták azok a tudósok is, akik azt vizsgálják, miként használják a fiatalok a technológiát.

A Jana Partners és a CalSTRS arra szólította az Apple-t, hogy vegyék fontolóra, milyen hatással van a fiatalok mentális egészségére a túlzott okostelefon-használat. Levelükben rámutattak arra, hogy több korábbi tanulmány során is azt figyelték meg, a túlzott telefonhasználat megzavarhatja az órákat, ronthatja a diákok koncentrációs képességét az iskolában, valamint alvásmegvonáshoz vezethet.

A dokumentumban kitértek arra is, hogy a közösségi média nagymértékű használatának jelentős hatása lehet a fiatalok önbizalmára, és akár a gyermekkori depresszió kialakulásában is szerepet játszhat.

A levelet megfogalmazók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Apple részvényértéke és általános megbecsülése is romolhat, amennyiben nem reagál az okostelefon-használattal kapcsolatos egyre növekvő aggályokra.

Noha a felhívás szerzői elismerik, hogy a fiatalok mentális egészségét számtalan tényező befolyásolhatja, meglátásuk szerint észszerűtlen volna vitába szállni azzal a felvetéssel, hogy a túlzott telefonhasználatnak is hatása van arra. Úgy vélik, a szülők számára is biztosítani kell annak lehetőségét, hogy megbizonyosodhassanak arról, a gyermekeik ideális módon használják a készülékeket.

A felhívást megfogalmazók reményüket fejezték ki az iránt, hogy a jövőben a szóban forgó kérdésekről az Apple igazgatóságával egyeztethetnének.

Egyelőre az Apple nem reagált a felhívásra, s nem is fűzött hozzá semmilyen kommentárt.

A két befektető felhívását több szakértő azonban üdvözölte, közöttük a BBC-nek nyilatkozó Sonia Livingstone, a London School of Economics szociálpszichológia professzora is.

Vélekedése szerint párbeszédre volna szükség a témában a készülékek gyártói, a közösségimédia-vállalatok, valamint az internetszolgáltatók között. Ideálisnak tartaná azt is, ha a telefonon alapértelmezésben nem jelennének meg értesítések, arra viszont figyelmeztetné a készülék fiatalokat, hogy olykor szakadjanak el a használatától.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az okostelefonok fokozott használata nem feltétlenül nevezhető „függőségnek”, legalábbis meglátása szerint nem.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen