hirdetés
Tech

Repülő autót mutatott be egy holland gyártó Genfben

A Pal-V nevű holland gyártó a világ első kereskedelmi célú repülő autóját mutatta be a genfi Motor Show-n a múlt héten. A jármű alig 10 perc alatt képes a „földi” módról repülő módba váltani.
PAL- V repülő autó A hibrid jármű 200 lóerős motorjával akár 160 km/h-s sebességet is képes elérni kilenc másodperc alatt (Forrás: YouTube / PAL- V)
hirdetés

A Pal-V elmondása szerint a bemutatott modell „egy autó, ami repül”, és „egy repülő, amivel autózni lehet”. Az amerikai szövetségi légiközlekedési hatóság és az európai repülésbiztonsági ügynökség bizonyítványának is eleget tesz a repüléshez a jármű, amely egyúttal teljesíti a közúti közlekedésre vonatkozó szabványokat is.

A hibrid jármű 200 lóerős motorjával akár 160 km/h-s sebességet is képes elérni kilenc másodperc alatt, repülés közben pedig a maximális sebessége a 180 km/h-t is eléri. A járműben egy vezető és egy utas számára alakítottak ki helyet, ugyanakkor fontos elvárás, hogy a vezetőnek jogosítványa legyen a repüléshez és a közúti közlekedéshez is.

A gyártói modellt március 18-ig lehet látni a genfi kiállításon, majd az esemény végeztével a jármű várhatóan az utolsó lépéseket is megteszi ahhoz, hogy megszerezze a biztonsági bizonyítványt, és így akár már jövőre is használatba lehessen venni az utakon és a levegőben egyaránt.

A járművet ugyanakkor már most is meg lehet vásárolni – a limitált kiadású, mindössze 90 példányban gyártott PAL-V Liberty Pioneer modellt 499 000 euróért kínálták. A PAL-V Liberty Sport modellek ezzel szemben már „csak” 299 000 euróba kerülnek majd, igaz, néhány különleges funkció nélkül érkeznek.

A repülő autó fenntartása a várakozások szerint olcsóbb lesz, mint egy átlagos helikopteré, ráadásul ezt autóként is lehet használni, és nincsen szükség egy költséges hangárra sem – hiszen akár egy garázsban is pihenhet, amikor éppen nem használják.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen