hirdetés
Tech

Dragon űrhajót indított útnak a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX

A SpaceX helyi idő szerint hétfőn fél ötkor indította a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az ellátmányt szállító Dragon űrhajót, miután előzőleg két évvel ezelőtt az űrhajó már járt az űrállomáson.
A SpaceX Dragon űrhajót indított útnak a Nemzetközi Űrállomásra A vállalat a floridai Cape Canaveral Légierő-bázisról lőtte ki a Falcon 9 rakétáját (Forrás: YouTube / SpaceX)
hirdetés

A vállalat a floridai Cape Canaveral Légierő-bázisról lőtte ki a Falcon 9 rakétáját, amelyről a kilövést követő tizedik percben leválva a Dragon űrhajó az űrállomás felé vette az irányt, néhány perccel később pedig az űrhajó napelem tábláinak kinyílását is nyomon lehetett követni az élőben továbbított felvételen.

Az eseményre olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a Kennedy Űrközpont látogatók számára kialakított részlegét fél háromkor – a befogadóképesség végső határának elérése végett – a további érdeklődők előtt lezárták. A tavaszi szünetet kihasználva most több iskolás csoport is a látogatóközpontból figyelte a rakéta útnak indítását.

Sem a Dragont, sem pedig a Falcon első fokozatát nem most használták először: az azóta felújított űrhajó 2016 áprilisában tette meg első útját az ISS-re, míg a Falcon első fokozatát 2017 augusztusában használták. A vállalat Dragon űrhajóinak egyébként ez a tizennegyedik útja az űrállomásra.

A Dragon űrhajóra összesen mintegy 2,6 tonna rakományt helyeztek, maga az űrhajó pedig várhatóan a szerdai napon érkezik meg az űrállomásra, ahol előreláthatólag egy hónapig marad, mielőtt visszatérne a Földre, és Kalifornia partvidékénél landolna.

A rakéta kilövésére mindössze néhány nappal azt követően került sor, hogy a SpaceX szombaton tíz kis méretű műholdat is pályára állított. A következő kilövés április 16-án történhet a tervek szerint, akkor megfigyelőműholdat bocsátanak fel, amely a NASA segítségére lesz a bolygók azonosításában. Ezután 24-én a vállalat egy kommunikációs műholdat juttat majd az űrbe a tervei szerint.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen