hirdetés
Tech

A múlttá váló hangokat őrzi meg egy online archívum

A legtöbben bizonyára még tudják, milyenek is voltak a vezetékes telefonok zajai, de például egy írógép hangjára többen már legfeljebb csak filmekből emlékezhetnek. Ahogyan változik a technológia, amely körülvesz minket, ezek az egykor mindennapi hangok egyre kikopnak a mindennapjainkból – éppen ezért határozták el a Conserve the Sound projekt kiötlői, hogy megőrzik az utókornak a tűnőfélben lévő használati tárgyak hangját.
Írógép Az archívumot böngészve rádöbbenhetünk, mennyire másként is hangzottak az elmúlt évtizedek... (Forrás: conservethesound.de)
hirdetés

A használati tárgyaink egy nagy része vagy már eltűnt, vagy egyre inkább eltűnik az életünkből, és akadnak olyanok is, amelyeket sokan talán már egyáltalán nem is használtak, vagy vettek a kezükbe. Fotókat persze ők is találhatnak az interneten szép számmal az ilyen, egykor gyakori tárgyakról, a hangokkal viszont már más a helyzet...

Legyen szó akár a régi magnókról, robogókról, tárcsázós telefonokról, darálógépekről, írógépekről vagy más, ma már szinte múzeumi darabnak tekinthető tárgyról, a Conserve the Sound projekt ezek hangját igyekszik megőrizni az elkövetkező generációk számára online archívumában.

Noha a projekt ötlete a TechCruch beszámolója szerint még 2013-ban született meg, mára már valóban említésre méltó gyűjteményt sikerült összeszedni. Az archívum létrehozásához a német Film- und Medienstiftung NRW intézet nyújtott támogatást, míg a honlapot a Chunderksen nevű tervezőiroda hozta létre.

Az online hangmúzeumként is felfogható archívumban a véletlenszerűen megjelenő tárgyakra kattintva is lehet „nosztalgiázni”, de ennél talán érdekesebb, hogy rá is lehet keresni egy-egy tárgyra, amelynek hangját valamiért szeretnénk megismerni.

A meglehetősen logikusan felépített, „minimalista” dizájnnal jellemezhető oldalon nem nehéz megtalálni a lejátszásra szolgáló gombot sem.

A hanggyűjtemény nemcsak az elmúlt években gyűlt, de ezen túl is bővül majd a tervek szerint, sőt, a felhasználók is tölthetnek fel hangokat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen