Tech

Megkezdi küldetését a világ első óceántisztító gépe

Megkezdi munkáját a világ első olyan gépe, amelynek küldetése a leghatalmasabb óceáni szeméthalom – de legalábbis a szemét egy részének – eltávolítása.
Óceáni hulladék Az ellentmondásos hulladékgyűjtő rendszer részben maga is műanyagból készül... (Forrás: pixabay.com)

A gép az úgynevezett Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget felé veszi az irány, amely nagyjából félúton van Hawaii és Kalifornia között. A gép a mintegy 1,8 billió műanyagszemét-darabka összegyűjtésébe kezd majd bele a helyszínen. Maga a rendszer egyébként nagy méretű lebegő hálókból áll, amelyeket csövek tartanak meg. Az összegyűjtött hordalékot nagy hajókba juttatják, amelyek partra szállítják az újrahasznosításra váró műanyagszemetet.

A gép első elemei a San Francisco-öbölből indulnak el heteken belül, és júliusban már megkezdik a munkálatokat. A projektet kidolgozó Ocean Cleanup nevű holland nonprofit szervezet egyébként a későbbiekben azt tervezi, hogy mintegy hatvan darab hatalmas gyűjtőegységet helyez ki a szeméttel leginkább érintett területen.

A halak a gyűjtőegységek alatt tudnak majd átúszni, így azok elméletileg nem jelentenek rájuk veszélyt, a szemetet pedig hajókkal gyűjtik össze hat-nyolc hetente.

A rendszert még hat éve mutatta be egy holland tizenéves, Boyan Slat, a TedX rendezvényen, és bár több tudós is szkeptikus volt az ötlet láttán, a fiatal végül 2,2 millió dollárt gyűjtött össze egy közösségi finanszírozó kampányban, valamint újabb összegeket más forrásokból.

Slat szerint a világ óceánjainak megtisztítása már „a küszöbön állt”, és megjegyezte azt is, biztos a küldetésük sikerében.

A Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget mintegy 618 ezer négyzetmérföld kiterjedésű, vagyis nagyobb, mint Franciaország, Németország és Spanyolország együttvéve – és legalább 79 ezer tonna szemetet tartalmaz újabb felmérések szerint. Ezek egy nagy részét hátrahagyott halászfelszerelések képezik, amelyek különösen is veszélyesek az élővilágra. Az ilyen hulladék évente több mint 100 ezer fóka, bálna és delfin pusztulásához vezet, és sok állatot meg is csonkítanak a veszélyes műanyagdarabok.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen