Tech

Mikrorobotok építették a világ legparányibb házát

A Femto-ST Intézet kutatói mikrorobotok alkalmazásával állították össze a világ legapróbb, mindössze 0,015 milliméter magasságú házát. A kísérletről a Journal of Vacuum Science and Technology A nevű lapban számoltak be nemrégiben.
Robotkar Mikrorobotok építették a világ legparányibb házát - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Michal Jarmoluk)

Egy átlagos kétemeletes ház közel 500 ezerszer akkora, mint a 0,02×0,01 milliméter alapterületű, ultravékony, 0.0012 milliméter vastagságú szilícium-dioxid rétegből készült házikó, amely hagyományos nyeregtetővel, négy ablakkal, egy ajtóval és kéménnyel ellátva épült egy optikai szál tetejére.

A kis épület a kutatók szerint a nanorobotikus építkezésben egyfajta áttörést jelez – az egyik mérnök, Jean-Yves Rauch elmondta azt is, hogy azért építették mikroszálra a házat, hogy szemléltessék, milyen pontossággal képesek akár azon is megvalósítani egy ilyen „építkezést”. Rendkívül fontos eredménynek nevezte, hogy most először sikerült 2 nanométernél kisebb léptékben is összeállítaniuk az épületet.

A házat egy új nanotechnológiai rendszer használatával építették meg, amelynek egy kicsi, vákuumkamrában dolgozó robot is részét képezi. A falak és a tető a szilíciumrétegből történő kiszabásához ionsugarat használtak. Mivel bizonyos helyeken csak részlegesen vágták el a réteget, így az tulajdonképpen magától állt össze „házformára”, kicsit úgy, mint egy „autonóm origami”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen