Tech

Másodpercek alatt készít el bármilyen italt a robotpultos

Látványos és gyors robotpultost mutatott be Carlo Ratti olasz építész és Makr Shakr nevű vállalata. Az eszköz a Nino nevet kapta, és a vállalat már létező, a 2013-as milánói designhéten bemutatott Bionic Bar nevű robotpultosának továbbfejlesztett és a tömegpiacra szánt változata. A Bionic Bar az elmúlt években több luxushajó és étterem érdekességévé vált.
Bionic Bar A Bionic Bar nevű prototípust több luxushajón és szállodában is alkalmazták már (Forrás: Flickr / Anthony Quintano; https://www.flickr.com/photos/quintanomedia/15597695088; CC BY 2.0)

A Nino nem csupán igen gyorsan és pontosan dolgozik, de lényegében végtelenféle koktélt képes előállítani az akár 170 üveg, benne tárolható italból. A vásárlók egy telefonos alkalmazás segítségével adhatják le a rendeléseiket, ahol számos, hivatásos koktél mixerek által megalkotott recept közül választhatnak, vagy saját ízlésüknek megfelelő koktélt is „tervezhetnek”.

Carlo Ratti elmondta, hogy az eszköz segítségével a vendégek megtervezhetik, „elkészíthetik”, majd elfogyaszthatják a saját koktéljaikat, amelyeket a robotpultos „valósít meg” az elképzeléseik alapján. Nino egyébként elmondása szerint pontosan és elegánsan készít el bármilyen iralt, ráadásul másodpercek leforgása alatt, még ha a legkiválóbb „emberi” pultosok látványos trükkjeivel természetesen nem is veheti fel a versenyt.

A robotpultosnak két karja is van, amelyek egyike a komplexebb feladatokat, így az ital keverését, összerázását teszi lehetővé, a másik pedig az italok kitöltéséhez és a vendégeknek történő kiszolgálásához készült.

Első ránézésre egyébként az ipari robotok nyers kinézetét tükrözi a Nino, de Ratti olyan könnyed, „emberszerű” mozdulatokkal ruházta fel azokat, amelyek mégis barátságosabbá teszik a robotokat. Ebben Marco Pelle olasz koreográfus is segítségére volt, akinek mozdulatait lefilmezték, és a robot programozása során felhasználták.

Ratti maga nem az emberi pultosok „lecserélésének” szándékával tervezte meg a Ninót, hanem azért, hogy általa az emberek megtanulják, miként léphetnek interakcióba a robotokkal – amelyek szinte bizonyosan hétköznapi életünk részévé válnak majd a jövőben.

„A robotok máris forradalmasítják a munkaerő-piacot – ennek ellenére csak néhány ember látta őket a valós életben, és még kevésbé jellemző, hogy irányíthatnák is őket”

– fogalmazott a tervező.

Éppen annak érdekében hagyták meg az ipari robothoz hasonló külsőt is – ahelyett, hogy humanoid álca mögé rejtették volna a robotot –, hogy az emberek valóban megtapasztalhassák, miként is működnek ezek az eszközök.

A Ninóhoz színesen megvilágított pult is tartozik, amelyen több hasznos információ, így például a várakozók száma és az éppen leadott rendelésekkel kapcsolatos tudnivalók is láthatóak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen