Tech

Hiperszonikus repülőt tervez a Boeing

A Boeing egy olyan hiperszonikus repülőgépet tervez, amely a világ legtöbb pontját 1-3 órán belül el tudná érni. A vállalat múlt héten az AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) atlantai konferenciáján engedett betekintést abba, milyen is lehet egy napon az általa tervezett gép.
Repülőgép A Boeing egykor olyan repülőt építhet meg, amely a hangsebesség ötszörösét is elérheti (Forrás: pixabay.com / Albert Jaime Casanova)

A Boeing ismertetése szerint a gépet a vállalat mérnökeinek friss kutatásai nyomán tervezték, és a kutatások során egyebek mellett a hiperszonikus technológia az utasszállítás céljából történő alkalmazását is vizsgálták.

Az általuk alkalmazott technológia lehetővé tenné, hogy a repülőgép Mach 5-tel közlekedjen, ami jelentősen nagyobb sebesség, mint a Concorde esetében elért Mach-2, míg a hangsebességnek – Mach-1 – az ötszöröse.

A Boeing becslése szerint a most bemutatott koncepciója 20-30 éven belül valósulhat meg, elsőként azonban szinte bizonyosan nemzetbiztonsági célokra alkalmazzák majd.

„Lelkesek vagyunk a hiperszonikus technológia azon lehetősége iránt, hogy az képes a világot minden korábbinál gyorsabban összekötni”

– mondta Kevin Bowcutt, a vállalat vezető technikai munkatársa és szakembere hozzátéve, hogy hat évtizedes tervező és fejlesztő munkát vesznek alapul, amellyel a Boeing a jövőben vezető szerepet tölthet be a technológia bevezetésében.

A vállalat mindenesetre elmondta azt is, hogy jelenleg még nem terveznek hiperszonikus gépet építeni, hanem a technológia megvalósításának támogatásán dolgoznak. Remélik, hogy a kutatómunka nyomán később elkészülhet a repülőgép – akkor, amikor az ügyfelek és a piacok már készen állnak a hiperszonikus repülés előnyeinek felhasználására.

Várakozásaik szerint azáltal, hogy évtizedekkel előre terveznek, a jelenleg felfedezésre váró innovációkat és technológiákat illetően is bölcsebbek lehetnek.

A bemutatott terveken egyébként egy karcsú gépet láthatunk, amely kifejezetten hegyes orrban végződik, és a Concordéhoz hasonló lapos, háromszög alakú deltaszárnya van.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen