Tech

Repülő taxihoz tervez hajtóművet a Rolls-Royce

A Rolls-Royce motorgyártó a közlése szerint olyan hajtóműrendszert tervezett, amelyet egy – akár a következő évtizedben bemutatásra kerülő – repülő taxi használhatna a jövőben.
Repülőgép hajtóműve A tervezett légi taxi függőlegesen képes volna fel- és leszállni is - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Jason Goh)

A brit vállalat azt közölte, hogy terveket készített az úgynevezett EVTOL, vagyis elektromos, függőleges fel- és leszálló járműhöz, amely összesen öt embert tudna szállítani egy időben, akár 402 km/h sebességgel, mintegy 800 kilométeren át. A hasonló repülő járművek ötlete egyébként nem új, más vállalatok már ugyancsak terveznek repülő taxit, vagy éppen repülésre képes „autót” is.

Rob Watson, a vállalat elektromos járművek fejlesztésével foglalkozó részlegének vezetője elmondta, jó a pozíciójuk ahhoz, hogy vezető szerepet töltsenek be a személyi légi járművek feltörekvő világában, és készülnek az együttműködésre is számos lehetséges partnerükkel.

A Rolls-Royce közlése szerint az EVTOL első koncepciójában gázturbinás technológia szerepel, amely hat elektromos hajtómű számára generálna elektromosságot. A tervezésnél külön figyelmet fordítottak arra, hogy a hajtóműrendszer ne legyen nagyon „zajos”, hangos.

A tervezett gép szárnyai egyébként 90 fokos fordulatra lennének képesek, így az eszköz képes volna függőlegesen fel- és leszállni, ami mellett a már létező leszállópályák használatára is képes volna.

A vállalat várakozásai szerint akár a 2020-as évek eleje-közepe felé elérhetővé válhat a tervezett modell – már, amennyiben sikerül megalkotni egy alkalmas kereskedelmi modellt is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen