Tech

Pillanatok alatt megváltoztatja a formáját egy különleges kerék

Rövid videofelvételt osztottak meg egy olyan „alakváltoztató” keréktípusról, amely másodpercek alatt képes formájával az éppen aktuális terephez igazodni.
Harcikocsi Az alakját változtató kerék többféle felületen is képes hatékonyan helyt állni - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Zack Culver)

A formáját változtatni képes kereket az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege, a DARPA fejlesztette ki a Carnegie Mellon Egyetem Nemzeti Robotikai Mérnöki Központjával együttműködve.

A formáját változtató kerék mindössze két másodperc alatt képes a kerek formából háromszögűvé válni, s ilyen módon lehetővé teszi, hogy a jármű, amelyre szerelték, a terepviszonyokhoz alkalmazkodva gyorsabb legyen, s jobb mobilitással, irányíthatósággal rendelkezzen.

A kerek forma alkalmas arra, hogy a jármű gyorsan haladjon a szilárd felületen, míg a háromszög alakú kerekek a puha talajokon nyújtanak jobb teljesítményt azáltal, hogy csökkentik az autók talajnyomásának mértékét.

Az „alakváltoztató” kerékkel a tervezőik célja az volt, hogy javítsák a harci járművek mobilitását és hatékonyságát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen